Foto de família atapeïda per a un Grec amb un programa carregat de propostes. Seran 79 espectacles de teatre, música, circ i dansa en només 31 dies. L'epicentre serà la muntanya de Montjuïc, però també es faran actuacions a quatre teatres de la ciutat. Tot plegat, amb uns preus semblants als de l'any passat i amb descomtpes especials per a joves, majors de 65 anys o aturats. RAMON SIMÓ, director del festival Grec "Només hi ha 16 espectacles que passin dels 25 euros, no us diré res més. Però hi ha una política de preus esglaonada que jo penso que fa possible que la gent ens pugui venir a veure." L'aposta per les produccions locals conviu amb la voluntat d'internacionalitzar el festival, amb 23 espectacles de fora del país. Entre els quals, 'Tragèdies romanes', un muntatge de cinc hores que suma tres obres de Shakespeare en una. Però lluny de l'elitisme, el festival s'obre al públic de totes les edats amb iniciatives com el Mini Grec. JAUME CIURANA, regidor de Cultura "Trobar l'equilibri entre les apostes de qualitat i la necessària voluntat d'obrir el festival Grec a tothom és la feina que vam demanar al Ramon Simó que fes, i crec que l'està fent i molt bé." L'obertura del Grec continuarà sent un acte gratuït, però es traslladarà a l'avinguda de la Reina Maria Cristina. Allà hi haurà un concert de Lax'n'Busto i Els Catarres i un espectacle dels 40 anys de Comediants. I al Castell de Montjuïc l'oferta serà de pagament. Per 10 euros s'hi podrà veure la pel·lícula 'Blancaneu', amb música interpretada en directe.

El director del Festival de Barcelona,  Ramon Simó, ha destacat l’esforç per portar espectacles que durant la resta de l’any difícilment visitarien casa nostra. És el cas de ‘Tragèdies romanes’, d’Ivo van Hove, un macroespectacle èpic que suposa la primera visita a Barcelona del Toneelgroep Amsterdam. Teatre i televisió s’alien per parlar del poder polític amb les paraules de Shakespeare.

Simó ha citat molts dels espectacles que es podran veure durant un mes de festival, que ja es poden consultar al web oficial del certamen. El director del Festival de Barcelona ha dit que un any més s’ha volgut buscar “l’equilibri entre les apostes de qualitat i la possibilitat que sigui un festival el màxim d’accessible i obert al públic”. De fet, les entrades mantenen el preu de l’any passat i la majoria d’espectacles no sobrepassaran els 25 euros per entrada.

Un altre dels reptes que el Grec 2013 afronta és consolidar l’oferta per a petits i joves amb el Mini Grec, que permetrà traslladar bona part de l’activitat als teatres de la Rambla.

La música del Grec

La programació musical, segons Ramon Simó, ha buscat “propostes particulars i úniques”. Simó ha destacat la tornada en directe dels menorquins Ja t’ho diré o el concert d’El Cigala que interpretarà un repertori de música llatina al Teatre Grec.

La direcció del festival també ha donat un sentit més metafòric a la programació i ha explicat que les propostes que s’han triat busquen “explicar el món que vivim per entendre’l”. D’aquí ve la imatge del festival, “un cap obert on entren i surten coses”.