Entrar al Castell de Montjuïc deixarà de ser gratuït. A partir de dilluns l'entrada general costarà cinc euros per a tots els majors de 16 anys. Tot i això, hi haurà alguns descomptes que reduiran el preu fins als tres euros, per exemple per als jubilats o per als usuaris de la Xarxa de Biblioteques. Per als visitants més habituals s'oferirà una entrada anual de vuit euros. A més, els dies assenyalats com la Mercè o Santa Eulàlia, l'entrada serà gratuïta. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació "Gratuït no vol dir que no costi diners als barcelonins, que fins ara ho pagaven amb els seus impostos. Volem així que els visitants ocasionals hi contribueixin amb una aportació." Els ingressos, que s'espera que siguin d'1.300.000 euros aquest 2014, han de servir per revitalitzar un espai que es vol potenciar culturalment. Hi haurà noves visites guiades, activitats per a escoles i exposicions que permetin contextualitzar històricament l'espai. Avui els visitants es mostraven sorpresos pel fet d'haver de pagar a partir de dilluns. "Hauria de ser gratuït per als veïns de Barcelona." "De moment estem molt sorpresos perquè no en sabíem absolutament res." La nova etapa de pagament conviurà amb les obres de condicionament en algunes àrees del castell que no s'han ensenyat mai al públic. Quan la reforma, que té un pressupost de nou milions d'euros, estigui enllestida, es podrà visitar la torre, la cisterna i el calabós del castell. L'Ajuntament nega que aquesta operació sigui una privatització de l'espai, sinó que és una millora del servei per aconseguir uns diners que reverteixin en la qualitat de l'equipament.

Que fins ara fos gratuït no vol dir que no costés diners als barcelonins, que ho pagaven amb els seus impostos. Volem que els turistes contribueixin amb una aportació al castell”. Amb aquestes paraules ha explicat el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, la decisió de cobrar per accedir al Castell de Montjuïc. L’entrada general, que pagaran la majoria de turistes, costarà cinc euros. Els que tinguin 65 o més anys, les persones a l’atur, les famílies nombroses i monoparentals, i els barcelonins que disposin del carnet de biblioteques podran fer ús de l’entrada reduïda a un preu de tres euros.

El primer diumenge de cada mes, així com els diumenges a la tarda, durant la Mercè i per Santa Eulàlia s’hi accedirà de franc i el passi també serà gratuït per als menors de 16 anys, els discapacitats i els qui tinguin el carnet BCNcultural. A més, se’n crearà un altre, de carnet, que costarà vuit euros i permetrà entrar al castell sempre que es vulgui: s’anomenarà Viu el castell i el consistori recomana que se’l facin les persones que hi van de manera habitual, ja que en aquest cas, a diferència del Parc Güell, els ciutadans de Barcelona no poden sol•licitar cap carnet d’accés gratuït.

De fet, en la sessió de treball en què el consistori ha donat detalls sobre la mesura, s’ha preguntat en diverses ocasions per què s’ha comunicat de manera tan precipitada i no s’ha donat més temps als ciutadans perquè visitin l’espai abans que es cobri, tal com es va fer amb el Parc Güell. El mateix regidor, Jaume Ciurana, ha negat que l’anunci s’hagi fet a última hora i ha afirmat que la possibilitat de cobrar per accedir a l’antiga fortificació es va plantejar ja el mes de maig passat. La gerent de l’ICUB, Marta Clari, també ha donat explicacions als periodistes i ha afirmat que la mesura va rebre el vistiplau el mes de juliol de l’any passat. Va ser durant el Consell d’Administració de l’Institut de Cultura, quan es van aprovar les tarifes amb el vot favorable de CiU, l’abstenció del PP, PSC i ICV-EUiA i l’absència d’UxB. Ciurana ha defensat les noves tarifes que, ha dit, s’han fixat “a la baixa respecte d’altres museus i equipaments”.

L’Ajuntament té previst invertir nou milions d’euros per condicionar l’espai on, asseguren, mai no s’havia fet res fins ara. Una xifra que el consistori creu raonable, ja que el pla director del castell situa entre els 60 i els 70 milions d’euros la inversió necessària per posar al dia l’espai. Amb aquesta inversió inicial, es treballarà en el sistema elèctric i de sanejament, es netejaran zones com l’antic museu militar, s’intervindrà en el pati d’armes i s’intentarà fer l’espai més accessible i segur en zones com, per exemple, la terrassa. Un cop condicionat l’espai, amb el cobrament d’entrades esperen obtenir 1.300.000 euros l’any i un milió de visitants. Una altra via d’ingressos que es vol fomentar en aquesta nova etapa del castell és el lloguer d’espais. Jaume Ciurana afirma que els operadors turístics ja n’han estat informats, així com els centres escolars, que podran accedir a les visites culturals, que se centraran en els vincles entre el castell i l’evolució de la ciutat i també en la memòria històrica.

Per avançar-se a les crítiques que ja han començat a arribar de les entitats veïnals i l’oposició, l’Ajuntament ha insistit que no hi ha cap privatització encoberta de l’espai, sinó “una prestació de servei”. Asseguren que aquest tipus d’externalització és diferent de les privatitzacions i les concessions, ja que la gestió del servei s’encarrega a una empresa especialista però l’Ajuntament no perd el control dels continguts, les activitats ni la gestió econòmica de l’equipament. De fet, fonts municipals afirmen que tot el benefici se’l quedaran les arques públiques per fer-lo revertir en remodelar progressivament l’antic espai militar.