Coincidit amb el Dia Mundial del Turisme (el 27 de setembre), el Festival de Turisme Responsable VilaMón ha programat un seguit d’activitats i projeccions durant quatre dies. Aquesta nit la regidora de Ciutat Vella ha inaugurat la segona edició del festival amb un diàleg sobre el turisme amb Pegi Vail, antropòloga de la Universitat de Nova York i directora del documental ‘Gringo trails’ (2014), que s’ha projectat per primera vegada a Espanya.

‘Gringo trails’ és un llargmetratge documental que planteja qüestions urgents sobre el turisme. El film, realitzat en més d’una dècada, és un viatge turístic per Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia. Vail, a través d’altres experts i seguint diverses històries, mostra els efectes del turisme en zones amb economies de mercat en desenvolupament.

La jornada d’aquest dissabte, en què també hi ha hagut l’actuació del grup Rocco de Pappia, acabarà amb la participació del públic en un cinefòrum. El festival, però, continua dilluns amb dos cinefòrums més, un a la Universitat Ramon Llull i l’altre a la Universitat de Barcelona, per reflexionar sobre la cultura global del turisme.

El següent cap de setmana, el festival continua amb més activitats. Dissabte, 3 d’octubre, hi ha programades durant tota la tarda al Pou de la Figuera activitats gratuïtes com una exposició sonora, una xerrada sobre el món amb bicicleta, música en viu, un taller de participació ciutadana i la projecció del documental ‘Welcome goodbye Berlin’, de Nana A. T. Rebhan. Diumenge, 4 d’octubre, el festival tancarà amb Explora Barcelona, una ruta per descobrir la ciutat de manera “diferent”.