Troballa curiosa, la que ha fet el Servei d’Arqueologia de Barcelona al refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera. Hi han localitzat una sola de sabata de cautxú de més de 80 anys que pertanyia —segons expliquen— a una persona que hi va anar a protegir-se durant els atacs aeris de la Guerra Civil. La sola ha aparegut durant la intervenció arqueològica que estan fent en aquest espai, que aviat s’obrirà al públic després de la seva rehabilitació i museïtzació.

És la primera vegada que es troba aquest material arqueològic i la seva conservació ha suposat tot un desafiament. Es desconeix a qui va pertànyer ni el tipus exacte de calçat, encara que pel material i el disseny potser podria tractar-se d’una espardenya.

Com es conserva una sola de sabata?

El primer pas ha estat demanar ajuda a especialistes en materials contemporanis. Així, es va contactar amb l’Institut Canadenc de Conservació —referent en aquestes troballes— i també amb la restauradora francesa especialitzada en plàstics Sylvie Ramel. Els experts van recomanar esbrinar, primer, si era cautxú natural o sintètic, perquè el tractament de conservació és diferent. Per això van enviar la mostra a l’Institut Químic de Sarrià i es va determinar que era cautxú natural.

Amb aquesta informació es va triar fer un tractament anomenat anòxia. Durant aquest procés es manté l’objecte aïllat dins d’una bossa de plàstic especial deixant-lo sense oxigen a través de la inserció d’un gas inert, com el nitrogen. El cautxú natural emet uns gasos que no són nocius en sí però que poden danyar les peces al voltant. Segons explica Kusi Colonna-Preti, conservadora restauradora del Servei d’Arqueologia de Barcelona, “l’anòxia compleix una doble funció: conservar objectes a llarg termini tot i que no tinguin microorganismes i evitar que es deteriorin les peces del voltant. Aquí no estem fent restauració sinó conservació preventiva o curativa”. 

Una troballa extraordinària

L’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya també ha participat del procés. El seu secretari, Joan Escudé, explica que en el món de l’arqueologia és “bastant inusual” que es trobin soles de cautxú perquè és un material orgànic. En aquest tipus d’excavacions, és més comú trobar-hi altres materials com ceràmica, vidre o peces de metall.

Després d’una setmana amb el procediment d’anòxia i amb resultat satisfactori, la sola està sota la custòdia del Servei d’Arqueologia de Barcelona. Una vegada que es doni la peça per estabilitzada, com tot material arqueològic, passarà a formar part de l’arxiu arqueològic gestionat pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).