Els carrers de la Trinitat Vella s’han convertit en un gran espai expositiu sobre la memòria de les festes populars i reivindicacions veïnals del barri. Són més d’una quarantena d’imatges històriques editades en 12 muntatges fotogràfics que decoren diferents espais emblemàtics del barri.

La biblioteca, la llosa del metro, les escales mecàniques del carrer d’Almassora i la plaça de la Trinitat són els indrets on es poden veure aquestes creacions de formats diferents. El projecte col·lectiu, impulsat pel Pla de barris i la Taula de Memòria de la Trinitat Vella, està signat per l’artista visual i fotògraf Joan Tomàs.

fotografies antigues Trinitat Vella

Muntatges que fusionen festa i reivindicació

Les imatges volen posar de relleu la relació entre les celebracions festives tradicionals i les reivindicacions populars en diferents moments de la història de la Trinitat Vella. Algunes de les escenes que es mostren als murals estan vinculats directament als espais on s’han instal·lat. Per exemple, a la imatge de la plaça de la Trinitat apareix l’església de la Santíssima Trinitat en una ballada de sardanes durant la festa major als anys 50 en aquesta mateixa ubicació.

L’exposició s’ha dissenyat com un itinerari festiu pels diferents espais del barri i es pot visitar fins al juny. Hi ha imatges a la biblioteca del barri, a les escales automàtiques del carrer d’Almassora, a la plaça de la Trinitat Vella o a la llosa de la sortida del metro. Les fotografies les han aportades diferents veïns i entitats del barri que les han recollides al llarg d’anys.

La descomposició de les fotografies, en format digital

A través d’un codi QR, les instal·lacions també tenen una versió digital en la qual hi ha informació complementària relacionada amb cadascun dels murals instal·lats. Al web de la Memòria Visual de la Trinitat Vella es poden veure les fotografies individuals que integren els muntatges i la informació detallada de cadascuna.

El muntatge dels murals ha anat a càrrec de Joan Tomàs, fotògraf i artista visual, que ha fet fotografia documental, publicitat i moda i retrats de celebritats. Darrerament també està investigant en l’ús de noves formes de mostrar i utilitzar la fotografia, així com l’ús d’instal·lacions d’art urbà, collage i experimentació.