El dret a la pau és el tema central de la quarta edició d’Impacte!, el Festival de Cinema de Drets Humans de Catalunya, que comença dimarts als Cinemes Girona i que durarà fins al 28 d’abril. També es podrà veure una selecció de pel·lícules a Lleida i Reus, i a partir del dia 15 a la plataforma Filmin. Tots els curtmetratges es podran veure al web del festival.

En total es projectaran 40 produccions, la majoria documentals, i 15 d’aquestes les han dirigit o codirigit dones (37,5 %). “És un festival de cinema, no de documentals, però ens arriben més documentals que cintes de ficció, pel realisme que aporta el gènere i perquè les pel·lícules de ficció busquen altres tipus de festivals”, detalla Oriol Porta, director de l’Impacte.

Amb el focus posat en els conflictes de Palestina i Ucraïna

En un context mundial en conflicte, amb guerres tant a Ucraïna com a Palestina —entre d’altres—, el certamen vol posar damunt la taula la pau, un concepte del tot necessari segons els organitzadors.

La programació d’aquesta quarta edició s’articula a partir de pel·lícules sobre aquests dos conflictes que suposen una tragèdia per a les seves poblacions civils, amb una vulneració dels drets humans, i que alhora suposen una amenaça per a la pau mundial. “Un festival de cinema i drets humans vol ser un mirall de la realitat. I a la tardor, en ple procés de selecció de les pel·lícules, va esclatar el conflicte de Gaza”, justifica el director.

‘Guerreros de la Paz’, el film inaugural

El film que inaugura l’edició d’enguany d’Impacte! serà ‘Guerreros de la Paz‘ (‘Disturbing the Peace’), de Stephen Apkon i Andrew Young. Narra la història d’un grup d’israelians i palestins que treballen conjuntament per la pau i la no-violència. Va guanyar el Premi al Documental de Cinema for Peace.

‘El largo día’, el film de cloenda

El llargmetratge que clourà el festival serà ‘El largo día‘ (‘Dovha doba’), d’Alan Badoev, una cinta que s’endinsa a la guerra d’Ucraïna des d’una perspectiva insòlita: a partir de les imatges quotidianes gravades pels ciutadans ucraïnesos amb els mòbils abans del conflicte i fins a mitjans del 2023.

Altres temàtiques i activitats paral·leles

La memòria històrica i d’altres conflictes bèl·lics són altres temàtiques que es podran veure reflectides a la programació del festival. La violència de gènere, les migracions, la xenofòbia i el colonialisme també tenen un espai en aquest certamen.

Tràiler de ‘Sara Mardini, nadadora de fondo’ (‘Long Distance Swimmer’), de Charly W. Feldman, un documental sobre la col·laboradora d’una ONG a Lesbos que és arrestada i acusada de tràfic de persones.

Impacte! també dedicarà una secció als drets laborals i d’altres temes que també apareixen: la pobresa, l’eutanàsia, la defensa medioambiental i la privació de llibertat.

Pel que fa a les activitats paral·leles l’edició d’enguany tindrà com a segona seu destacada el Centre Cultural La Modelo, on es presentaran pel·lícules de temàtica carcerària. A més s’hi faran debats sobre drets humans i serveis penitenciaris, la repressió de la dona a la Iugoslàvia de Tito i durant el franquisme, i el sistema repressiu israelià sobre el poble palestí, amb la presència de directores, protagonistes i expertes en cada matèria.