L’Auditori organitza la sisena edició del Festival Llums d’Antiga amb sis concerts en tres espais medievals emblemàtics de la ciutat: l’església de Sant Felip Neri, la basílica dels Sants Just i Pastor i el monestir de Sant Pau del Camp. És el primer cop que l’església de Sant Felip Neri entra al festival.

Precisament en aquesta església ha inaugurat el certamen, amb les entrades esgotades, l’Ensemble O Vos Omnes. Xavier Pastrana ha dirigit un cor doble de vuit cantaires per banda amb acompanyament de baix continu —amb orgue, violoncel i contrabaix— per interpretar els sis motets de Johann Sebastian Bach. “És un gènere que a l’època de Bach ja era antic i es cantava, sobretot en enterraments. Després de Bach va caure pràcticament en desús”, detalla el mestre de l’EOVO.

Posar llum en repertoris poc habituals

Recuperar repertoris de música antiga poc interpretats és precisament una de les missions del Llums d’Antiga. “La idea és posar llum a un patrimoni musical en un patrimoni arquitectònic. Els concerts d’antiga que programem a la Sala Pau Casals són amb repertoris coneguts. En canvi, els del festival no són habituals”, explica Verònica Rodríguez, cap de programació de L’Auditori.

A més del concert inaugural, ha esgotat entrades el de dijous, 18 d’abril, a la basílica dels Sants Just i Pastor, a càrrec de l’especialista de la flauta de bec neerlandesa Lucie Horsch i la clavicembalista russa Olga Paschenko, que ja han enlluernat el públic de L’Auditori. “El festival vol ser una reflex del talent nacional i europeu especialitzat en la interpretació amb criteris històrics”, afirma Rodríguez.

Els altres concerts programats tenen com a protagonistes el conjunt El Gran Teatro del Mundo, especialitzat en el barroc francès (Sant Just i Sant Pau, 24 d’abril); el Sollazzo Ensemble, referent de la música tardomedieval i el primer renaixement (monestir de Sant Pau del Camp, 25 d’abril); Forma Antiqua (Sant Felip Neri, 28 d’abril), i, novament, l’Ensemble O Vos Omnes (Sant Just i Sant Pau, 30 d’abril), que clou tres anys de residència a L’Auditori.