(ACN) El Cruïlla XXS va néixer el 2020 com a solució davant les restriccions establertes per la pandèmia. El que semblava una solució provisional, va néixer per quedar-se i aquest dissabte ha arrencat la seva tercera edició amb una macro jornada de nou hores de música en directe a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Les actuacions han començat a quarts d’una del migdia i s’han repartit en tres escenaris: el Moll Envasat, la Sala de Màquines i la Sala de Cocció. D’entre la quinzena de concerts programats aquest dissabte destaca l’actuació del cantautor de Flix Xarim Aresté que presentarà a un quart de set de la tarda el seu darrer treball, ‘Ses estranyes’, i el grup d’Espolla La Ludwig Band, guanyador del Premi Enderrock 2022 de la crítica al millor disc de l’any.

Els espectadors, satisfets

De l’escena emergent programada en aquesta macro jornada de concerts, han fet tàndem la cantant de Cardedeu Ariox i l’artista de Terrassa Galgo Lento. L’actució ha agradat molt a German Galan, un dels espectadors que han corejat i ballat els temes del seu repertori. En declaracions a l’ACN, Galan ha lloat l’organització del certamen tot assegurant que és un “molt bon pla” per un dissabte.

També ho veu així la Laura Cosialls, que ha assistit al festival acompanyada de tota la família. “És fantàstic perquè omple una època en què hi ha ganes de sortir, però encara no arriben els grans festivals“, ha celebrat tot recordant que el XXS va sortir durant la pandèmia per “tenir una oferta cultural segura”.

La jornada de música s’ha completat amb l’actuació del trio d’Olesa de Montserrat Lal’Ba —finalista de l’última edició del concurs Sona9— i la cantant santcugatenca Selma Bruna, Els Amics de Manel, Oliva Trencada, Chicxs Rosas, Las Ninyas del Corro, Porcelan, Juli Giuliani, Nico Miseria i Aqeelion.

S’estén al Poble Espanyol i al Westfield Glòries

El cicle Cruïlla XXS s’allargarà fins al juliol. Entre les actuacions programades destacades al Poble Espanyol hi ha el concert de la formació barcelonina Mishima el 27 de maig, el cantautor madrileny Leiva (10 de juny), la banda nord-americana Wilco (22 de juny) i el grup barceloní Love of Lesbian (22 de juliol). Al centre comercial Westfield Glòries també s’hi podrà veure en directe Delafé y Las Flores Azules (27 de maig) i David Otero (28 de maig).