Era Helmut Newton un “voyeur” provocador, un esteta recalcitrant o un sexista ? Una visita a l’exposició “Private Property”, la primera que se li dedica al fotògraf a Barcelona, pot donar alguna pista. Foto Nostrum exposa una cinquantena de fotografies provinents de la Fundació Helmut Newton, amb seu a Berlín. El codis QR que hi ha al costat de cada imatge contextualitzen les fotografies.

Nascut el 1920, Newton va néixer a Alemanya (el seu cognom era Neustädter) però fugint del nazisme va acabar a Australia, on va adoptar nova nacionalitat. En aquell país va tenir un estudi propi però va ser a Londres i sobretot París on es va especialitzar en el camp de la moda, treballant per a Vogue o Elle.

Fotògraf del nu femení

A la mostra s’apleguen imatges fetes entre el 1973 i el 1983 que exemplifiquen el seu estil glamurós i elegant però també supereròtic -fins i tot fetitxista- que el va fer famós. A l’exposició hi ha algunes de les seves fotografies icòniques, sobretot de moda, nus femenins i alguns retrats de famosos (David Bowie o Sigourney Weaver).

‘Mannequins reclining’ de Helmut Newton. Copyright Helmut Newton Foundation

El comissari de la mostra i director de la Fundació Helmut Newton, Matthias Harder, no creu que, com van considerar algunes veus, es pugui titllar de misogin a Newton. “Es veuen sempre dones fortes, a les quals ell va donar autoconfiança. Construeix un escenari per a elles, que són alhora objecte i subjecte”, defensa Harder.

També es fa palés un interés per establir una narrativa, a vegades cinematogràfica. És el cas de ‘Office love’ en què s’observa com clandestinament, una escena eròtica en un despatx. “Li agradava, a vegades, convertir-nos als espectadors en “voyeurs” “, comenta Harder.

L’exposició es pot visitar fins al 3 de juliol.