teatre

(ACN) Per norma general, la temporada teatral a Barcelona acaba entre els mesos de juny i juliol, amb el Grec 2022 com a traca final. Tot i això, ja fa una pila d’anys que a l’agost proliferen propostes que conformen una petita cartellera, amb espais escènics que ja són habituals de l’època i altres que venen i van.

Aquest estiu han estat dos teatres grans: l’Apolo i el Goya, així com sales petites com el Teatreneu, el Teatre del Raval o el de l’Eixample. També espais com el Poble Espanyol o l’Ideal Barcelona.

“El millor moment de la temporada”

Per alguns és “el millor moment de l’any” en termes d’ocupació, tal com constaten des del Teatre Gaudí. De fet, aquest any tenen quatre obres en cartell. Tot i això, el director de la sala, Ever Blanchet, assumeix que programar a l’agost té “un risc enorme”. Costa no caure en el prejudici que a l’estiu “la gent perd neurones” i només vol comèdia. D’altra banda, entén “l’esgotament” que produeix a la majoria de teatres seguir oberts després de tot el curs.

El responsable del Gaudí està més que content amb la resposta dels espectadors als estius, i en particular aquest any: “Quan expliquem a les companyies que per a nosaltres el millor moment de la temporada és de l’1 d’agost al 10 de setembre, no s’ho creuen.” Tant és així que Blanchet diu que l’any vinent el teatre preveu tancar al juliol per primera vegada.

Quan expliquem a les companyies que per a nosaltres el millor moment de la temporada és de l’1 d’agost al 10 de setembre, no s’ho creuen
Ever Blanchet, director del Teatre Gaudí

Les comèdies, les protagonistes de l’agost

Tot i les matisacions de Blanchet, l’humor i la lleugeresa són protagonistes a la cartellera d’agost. Aquest estiu, el Teatre Apolo s’ha animat a oferir fins al 21 d’agost l’espectacle d’improvisació que ha triomfat a Madrid, ‘Corta el cable rojo’. I a Gràcia, l’escenari del Teatreneu segueix sent la seu de tot un clàssic de la cartellera barcelonina, l”Improshow’.

Tot plegat sense oblidar espais clàssics com el Teatre Goya, que va programar fins al 12 d’agost la comèdia fosca de Marta Buchaca, ‘Quant temps em queda’; el Teatre del Raval, amb ‘Si lo cuentas te mato’, de Joaquim Bundo, encara en cartell fins al dia 21 d’agost. O l’Eixample Teatre, on es representa fins aquest dissabte ‘Open, una comedia de parejas abiertas’.

Propostes en espais singulars

I l’oferta estival inclou altres propostes en espais escènics singulars o menys habituals del circuit conegut. Per exemple, a l’Ideal Centre d’Arts Digitals, al Poblenou, s’hi ha pogut veure fins aquest cap de setmana la peça ‘Next to normal Immersive’.

De la mateixa manera, el Poble Espanyol programa fins a primers de setembre un muntatge operístic (‘P!Ópera’) tots els divendres. I, també, a les Nits d’Estiu de CaixaForum es presenten aquest mes dues propostes amb les arts escèniques (i la música) com a protagonistes.