Taylor Mac ha convertit la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure en una festa de celebració de la diversitat que bé podria haver inaugurat el Pride. El cantant, actor i autor teatral ha dut al Lliure una versió reduïda de l’espectacle ‘A 24-decade history of popular music’, en què explica la societat nord-americana a través de cançons populars, de Cole Porter a Bruce Springsteen passant per Laura Branigan o Bob Dylan.

Taylor Mac va començar a fer aquest muntatge en un pub de Nova York, però ja l’ha passejat pels EUA. És un espectacle de cabaret que barreja musica, participació del públic, humor i activisme servit amb un vestuari colorista del dissenyador Machine Dazzle. Barcelona és la primera ciutat de parla no anglesa on ha recalat ‘A 24-decade history of popular music’, en versió abreujada a dues hores. Per això Taylor Mac, “drag-queen” i mestre de cerimònies del muntatge musical, ha comptat amb traducció consecutiva de Quim Pujol. I és que tan important és el que es canta com el que es diu sobre la cançó.

Els Estats Units en cançons

Una cançó tan popular als Estats Units com ‘Born to run’, de Bruce Springsteen, per exemple, és presentada com una proclama de masculinitat heterosexual. L’espectacle és alhora un musical i una història sobre la construcció identitària nord-americana, a partir de les comunitats que han quedat històricament al marge d’aquest relat: els afroamericans, els immigrants, els col·lectius gai i lèsbic, etc. Així per exemple ‘Don’t fence me in’, de Cole Porter, dona peu a parlar, sempre amb molt sarcasme, de la tanca que vol construir Donald Trump a la frontera amb Mèxic.

Taylor Mac s’ha posat a la butxaca el públic des del minut zero, en part perquè no ha parat d’implicar els espectadors en l’espectacle. Els ha fet ballar, els ha fet llançar pilotes de tenis de taula, escopir-les… L’espectacle pot durar de dues a 24 hores, tot i que en aquest format llarg s’ha fet poc. Com més llarg més participacions de convidats hi ha. Al Lliure només ha estat convidada la cantaora Mariola Membrives, qui ha cantat a duet amb Taylor Mac l’esmentada cançó de Cole Porter.