Infants i joves a partir de vuit anys participen en els tallers d’iniciació a la impressió 3D que ofereix la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. En aquestes sessions, els participants adquireixen els coneixements necessaris per començar a dissenyar les seves creacions 3D i tenen la possibilitat d’imprimir-les. La Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra és l’única biblioteca municipal de la ciutat que disposa d’una impressora 3D per a ús dels usuaris a l’espai American Space BCN.

Els tallers estan pensats per a infants i joves a partir dels vuit anys i han tingut una gran acceptació. Fins ara, se s’han fet dos i ja hi ha llista d’espera de participants en el taller que la biblioteca oferirà al setembre. Els tallers es divideixen en dues sessions d’una hora i mitja cadascuna i hi ha una part teòrica introductòria i una part pràctica.

Una tecnologia amb molta demanda

Alguns dels tallers els imparteixen investigadors i professionals dels sectors de les ciències i de les tecnologies. És el cas de Nerea Mangado, investigadora de BCNMedTech, el grup de recerca en tecnologies mèdiques del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, que realitza l’activitat gràcies al suport de la Fundació QUAES-UPF. “És una tecnologia actualment molt demandada i que està de moda perquè surt molt als mitjans de comunicació. Això es nota perquè venen nens molts motivats i interessats en la tecnologia. D’altres venen més per curiositat i per imprimir les seves coses, però tots aprenen molt”, explica Mangado. Durant el taller d’iniciació els participants acostumen a dissenyar quatre peces diferents. Ho fan a partir del programa gratuït Tinkercad. Es tracta d’una eina de disseny en xarxa de la companyia Autodesk, propietària del programa Autocad. Per fer servir Tinkercad només cal tenir un compte de correu electrònic i una contrasenya.

Què és la impressió 3D?

La impressió 3D és una tecnologia que permet fabricar un objecte tridimensional a partir de la superposició de capes successives de matèria. Les impressores 3D poden modelar diferents tipus de materials com plàstic, metall, fibres de carboni, fusta i, fins i tot, menjar. Aquesta tècnica s’aplica des des fa anys a la indústria per fabricar, per exemple, joguines i roba. També s’usa en diversos camps de la biomedicina per fabricar, entre d’altres, pròtesis i parts del cos humà amb teixits orgànics. La impressió en 3D és una tècnica cada cop més present en el dia a dia i també es pot aplicar en àmbit domèstic per crear petits objectes de decoració o bijuteria o peces que puguin ser d’utilitat.