El tapís que Joan Miró va fer per a La Caixa tornarà a estar exposat al públic gairebé 40 anys després que s’instal·lés a la seu central de l’entitat. L’obra es podrà veure durant dos mesos al CaixaForum, unes setmanes en què es restaurarà. La tasca que serà completament visible per al públic i permetrà descobrir-ne també la part posterior, en una visita en 360º.
El tapís és un dels set que va fer Miró juntament amb l’artista tèxtil Josep Royo. El van fer el 1980 per encàrrec de La Caixa, que estava en ple procés de renovació corporativa. De fet, l‘estrella de Miró s’ha convertit en l’emblema de l’entitat. Tot i que inicialment es va exposar al CosmoCaixa actual, on va lluir fins al 1984, es va acabar instal·lant a les oficines de La Caixa, a l’avinguda Diagonal, on tornarà un cop s’acabi l’exposició el 21 de maig.
Restauració a la vista del públic
El tapís fa cinc metres de llarg per dos d’alt i pesa més de 200 quilos. Està feta de llana, cotó i cànem. La conservadora científica de la Fundació La Caixa, Anna Vila, ha remarcat que “en tractar-se d’una peça excepcional, vam creure que seria una bona oportunitat per fer una restauració en obert“.
És bonic veure aquesta professió amagada que tots els museus tenen, que és la del restaurador, i quina feina fa
Per primera vegada, els treballs de restauració preveuen treure’n el folre que cobreix el revers de l’obra i que en protegeix les fibres. L’objectiu és analitzar l’estat dels teixits i netejar-los, a més d’analitzar-los per dissenyar noves estratègies de conservació.
Un cop destapat el revers del tapís, s’aspirarà per treure’n l’acumulació de pols i se n’hidrataran les fibres, que amb el pas dels anys s’han anat assecant i corren el risc de trencar-se. A més, comparar la part del darrere, que no ha estat exposada a la llum, amb la del davant, permetrà avaluar l’estat dels colors originals de la peça i restaurar-los. A més, de manera paral·lela, també es renovarà la vitrina on s’exposa el tapís, a la seu central de La Caixa, a l’avinguda Diagonal de Barcelona.