"Hauríem d'ensenyar un pla general amb l'ambient de la plaça." I dit i fet. Els aprenents d'"urban sketcher" s'han posat a treballar. L'objectiu, transmetre l'ambient d'aquest mercat de Sant Andreu en un dibuix fet en només 30 minuts. JORDI VERGÉS: "És, més que res, captar un instant, un moviment. És un repte." Els vigila de prop en Víctor Martínez, també conegut com a Swasky, expert en dibuix urbà i un dels professors del taller Barcelona Dibuixa. "Intenta que la línia sigui continua. No facis aquesta línia i aquesta altra línia." PAULA PERTIÑEZ: "M'han dit que les perspectives no les faig gaire bé, però et diuen quatre coses per aprendre i sempre va bé veure-ho des d'un altre punt de vista, per intentar-ho millorar." Segons Swasky el primer pas per fer un bon esbós és atrevir-s'hi. VÍCTOR MARTÍNEZ "SWASKY", dibuixant: "S'ha de perdre la por que jo també la tinc però t'has d'arriscar. Quan t'enfrontes amb una situació com aquesta d'ara d'un mercat, has d'intentar explicar una cosa i fer línies i taques de color que ho expliquin d'una manera efectiva." I per perdre la por encara hi ha temps perquè aquest només era el primer dia d'uns tallers gratuïts i oberts a tothom que s'allargaran durant mesos. Avui, el veredicte ha estat positiu. Però encara hi ha marge de millora. "Sobretot quan feu línies penseu-les abans de fer."

Aquest matí els mercats de Nadal de Sagrada Família, Sant Andreu i la Fira de Santa Llúcia s’han convertit en una autèntica postal instantània. Els participants del taller BCN Dibuixa tenien poc menys de mitja hora per plasmar a la seva llibreta l’ambient de la ciutat en forma d’esbós i amb un traç ràpid. D’això tracta l'”urban sketching”, una disciplina del dibuix que consisteix a pintar la ciutat a peu de carrer.

Els participants no han estat sols, els han acompanyat tres artistes professionals que els han anat orientat i donant consells. Un dels professors ha estat Víctor Martínez, més conegut com Swasky. Una de les claus per dominar aquesta disciplina és “perdre la por”.

Barcelona, capital de l'”sketching” el 2013

Organitzats conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i Zahorí de Ideas, el d’aquest dissabte és el primer d’aquests tallers gratuïts per aprendre les tècniques de l'”sketching” que es faran un cop cada 15 dies des de diversos centres cívics de la ciutat. Si al desembre la temàtica ha estat el Nadal, de cara al gener el tema seran els transports urbans, al febrer, seran els museus; al març, el port de Barcelona; a l’abril, Sant Jordi i les biblioteques; al maig, els mercats municipals; al juny, les platges de Barcelona, i al juliol, l’estiu als parcs. Els tallers culminaran amb la celebració a Barcelona del quart simposi Urban Sketchers el pròxim juliol. Es preveu que en aquest esdeveniment anual centrat en l’art del dibuix urbà més de cent cinquanta persones dibuixin la ciutat durant tres dies.