El ministre de Cultura, Iñigo Méndez de Vigo, ha ordenat tornar a l’Aragó les 44 peces de Sixena que queden al Museu de Lleida, després de rebre el requeriment d’un jutjat d’Osca. Assumint les responsabilitats de conseller de Cultura, Méndez de Vigo també demanarà la ubicació exacta de totes les obres, una data de lliurament i els mitjans de transport per facilitar tota la informació al jutge.

El jutjat número 1 d’Osca va reclamar la setmana passada que el ministre de Cultura, en substitució del conseller destituït, complís la sentència que ordena fer entrega de les peces del monestir de Sixena a l’Aragó. Aquest dimarts, Méndez de Vigo ha rebut el requeriment del magistrat i ha donat instruccions als òrgans del Departament de Cultura per efectuar el trasllat.

En total, són 97 peces que estaven a Catalunya i que el jutjat d’Osca vol que siguin retornades. Al juliol del 2016, ja es va ordenar l‘entrega de les 53 obres que havia al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però les altres 44 es van quedar al Museu de Lleida.

El procés de retorn es remunta a l’abril del 2015, quan el jutjat d’Osca va declarar nul·la la compra dels béns per part del govern català i el MNAC a l’ordre religiosa del monestir de Sixena, entre el 1983 i 1994. La resolució n’implicava el trasllat però la Generalitat va recórrer la decisió del magistrat a l’Audiència Nacional, que encara no s’ha pronunciat.