Nascuda a Buenos Aires el 1952, Patricia Gabancho, filla de l’intel·lectual argentí Abelardo F. Gabancho, va començar el seus contactes amb Catalunya a Buenos Aires. Allà, coincidint amb els seus inicis d’estudiants, va començar a aprendre català i va entrar en contacte amb dissidents del Casal de Catalunya.

Periodista, escriptora i activista a favor de la cultura catalana, Patricia Gabancho ha mort aquest dimarts a Barcelona després de lluitar durant els darrers mesos contra un càncer de pulmó. Va néixer a Buenos Aires el 1952, i va ser allà on va començar a establir llaços amb Catalunya en conèixer els membres del Casal Català que freqüentaven especialment dissidents independentistes i d’esquerres. Després d’estudiar periodisme es va traslladar a Catalunya l’any 1974, on ha viscut des de llavors.

A banda de col·laborar en mitjans de comunicació, com és el cas de betevé, on Gabancho va participar al programa radiofònic amb Olga València BTV+, l’escriptora va publicar una vintena d’assajos històrics, entre els quals hi ha ‘Crònica de la independència’,  ‘Una memòria cruel de la transició catalana (1976-1978)’ i el més recents ‘Amàlia i els esperits’. També ha publicat llibres sobre temes culturals, sobre història i política de Catalunya i sobre urbanisme, especialment centrats en la ciutat de Barcelona, com el llibre de rutes ‘Caminar Barcelona’.

Molt vinculada amb iniciatives i plataformes de caire sobiranista, Gabancho també formava part, des del 2014, com a vicepresidenta primera de la junta de l’Ateneu Barcelonès.

L’autora argentinocatalana va guanyar també el premi Prudenci Bertrana 2012 amb la novel·la ‘La neta d’Adam’.