Des del Teatre Lliure expliquen que ells paguen l’IVA corresponent als ingressos que tenen, però no per les subvencions que reben. A més, denuncien que van rebre dues inspeccions, una el 2014 i una altra el 2015, i ningú no els va advertir que estaven fent res malament.

La situació es repeteix en altres entitats com el Mercat de les Flors, que hauria de pagar 996.271,1 euros. En aquest cas, s’han passat l’últim any presentant al·legacions que no han prosperat, fins que s’ha esgotat la via administrativa i ara només queda la via judicial. Des de l’entitat expliquen que estan esperant ser citats a judici per veure com es resol aquest conflicte.

Per a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Agència Tributària està actuant de manera arbitrària ja que hi ha altres entitats, com el Museu Picasso o l’Auditori, als quals no se’ls reclama cap quantitat relacionada amb les subvencions públiques. Expliquen que els requeriments van començar un any enrere amb caràcter retroactiu però es pregunten perquè no ho havien reclamat abans.

Què reclama l’Agència Tributària?

Concretament, el que vol l’Agència Tributària és cobrar l’IVA per les subvencions relacionades amb preus com, per exemple, el de les entrades. Des d’Hisenda consideren que les ajudes econòmiques poden fer abaratir els preus, de manera que s’estaria fent competència deslleial, però des de les entitats asseguren que serveixen per al funcionament dels equipaments, ja que sense aquestes aportacions no podrien existir. Diuen que ho demostra el fet que els seus preus són similars als d’institucions privades.

Fins ara, la llei de contractes públics no especificava que les entitats havien de pagar IVA per les subvencions rebudes, ni tampoc que quedaven lliures de pagar-los. Però el 8 de novembre això va canviar i el Congrés dels Diputats va aprovar una modificació de la llei en què quedava clar que els equipaments subvencionats no havien de pagar l’impost, sempre i quan les ajudes no fossin destinades als preus.

Des del Ministeri d’Hisenda es defensen assegurant que sempre s’ha reclamat l’IVA de les ajudes i, malgrat la modificació legislativa, reclamen els diners corresponents als últims cinc anys.