Per quart any consecutiu el CaixaFòrum acull l’Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat. Se celebra entre el 27 de novembre i el 2 de desembre.

El certamen arriba a la sisena edició encara petit, amb només 16 pel·lícules. El problema és de calendari, perquè la organització va rebre més de 300 cintes, de les quals n’ha seleccionat 16. En total es projecten 4 llargmetratges i 6 curtmetratges de ficció i 6 documentals, la meitat llargmetratges. El festival pretén obrir els ulls de l’espectador a una realitat poc o mal coneguda, la de la diversitat funcional en totes les variants de discapacitat (intel·lectual, auditiva, visual, motriu…).

Inclús molt internacional

Ha estat encarregada d’inaugurar el certamen ‘Campeones’ de Javier Fresse, la pel·lícula seleccionada per representar España en els Òscars en la categoria de pel·lícula de parla no anglesa. Però hi ha cintes del Geòrgia, Bèlgica o Brasil. Destaca ‘No te preocupes, no llegará lejos a pie’, de Gus Van Sant seleccionada al festival Sundance i a la Berlinale d’enguany. Entre els curtmetratges hi ha ‘Silent child’, guanyadora d’un Òscar en la darrera edició. Un jurat escollirà quatre premis (llargmetratge i curtmetratge de ficció i de documental). El festival compta també amb activitats paral·leles, com dos cursos de llengua de signes (per a adults i per a nens) o el taller ‘Sentim el cine’, que proposa experimentar com una persona amb discapacitat visual o auditiva percep una pel·lícula. La novetat és un espectacle de teatre infantil a càrrec d’una companyia que treballa amb intèrprets amb discapacitat intel·lectual.