Empress of

Empress of és una artista llatinoamericana que aquesta tardor ha publicat el seu segon disc, ‘Us‘, una aposta plena d’himnes de pop sintètic i R&B, amb molt de carisma i l’ús particular de l’”spanglish”. Un àlbum bilingüe i col·laboratiu en què, fins i tot en la producció, hi forma part Pional. De fet, després de l’èxit assolit amb un primer treball molt personal i emocional, ara ha decidit crear un treball més col·lectiu i obert, amb nombroses figures productores i apropar-lo a una vessant més pop i més alegre.

Christine and the Queens

És una de les artistes noves que fins i tot Paul McCartney va citar com de les més interessants actualment. Christine and the Queens és l’àlies d’Héloïse Letissier, una artista francesa que tant canta en francès com en anglès. Va debutar el 2014 i aquest any ha publicat un segon disc amb què torna transformada, no tan sols artísticament sinó també físicament. Amb una aparença andrògina, amb valentia, una voluntat reivindicativa i amb les seves cançons d’aires pop dels 80, emfatitza el paper de la dona i la mutació artística constant, de la mateixa manera que ho fan els seus ídols musicals: des de Bowie fins a Madonna o Michael i Janet Jackson. Una artista que trenca amb el paper de diva cosificada.

Billie Eilish

Amb només 16 anys aquesta cantant i compositora nord-americana que actualment es troba de gira per Europa penja cartells de “sold out” a tots els seus concerts. Billie Eilish es va donar a conèixer via senzills publicats a YouTube i un EP i, encara que no hi hagi data de sortida del seu primer disc, ja ha aconseguit arrossegar moltíssims fans captivats per les seves lletres mordaces, un estil totalment personal i melodies embolcallants. Un exemple més de com les generacions més joves han sabut orientar els seus projectes a les formes actuals d’escolta i consum musical donant-se a conèixer a través d’internet i plataformes com ara YouTube o Instagram.

La Tiguerita

És una artista molt jove, sense treball editat, però que, un altre cop, connecta amb un públic que utilitza quotidianament les xarxes. La Tiguerita és un dels nous noms de l’escena trap i hip hop establert als marges del consum tradicional musical. Té només 18 anys i ja batega amb molta força amb cançons que crea i produeix domèsticament pel seu compte. Té una actitud sorprenent i un discurs rebel, contundent i apoderat que desplega sobre bases de R&B i passatges de música urbana. De moment, el col·lectiu El bloque ja l’ha convidada a actuar a les seves festes i l’any vinent ja la podrem veure com a protagonista d’un curtmetratge.

María José Llergo

La revisió del flamenc i la fusió amb altres gèneres està en auge. Apadrinada pels grans mestres del flamenc i artistes com ara Mala Rodríguez, la María José Llergo és una de les noves grans veus que reivindica la música d’arrel flamenca, passada per un tamís modern i personal. Molt jove, original de Còrdova i formada a l’ESMUC, ja té l’agenda de concerts ben plena i està cuinant el seu primer disc, esperat, que sortirà l’any que ve.

MAVICA

És una artista amb preferències pel folk i el pop de tonalitats tranquil·les i càlides. La Marta Casanova, compositora, cantant i guitarrista, és de Cartagena, i després d’un periple per diferents ciutats ara està instal·lada a Londres on estudia “performance” i producció musical. Està influïda pel folk elegant de Sufjan Stevens, Bon Iver, pel nou soul d’Amy Winehouse, entre d’altres, i ha articulat un cançoner propi suggerent i genuí que la situa ben amunt al trampolí de noves compositores emergents. Podríem dir que aquesta nova fornada de músiques i la seva eclosió tenen en comú aquesta empremta identitària única i una suma entre carisma i missatge.

Ann O’aro

Es tracta d’una artista molt jove i que, en aquest cas, utilitza la música com a eina terapèutica vital. L’Ann O’Aro té 20 anys. Ja la comparen amb Barbara o Camille i la seva proposta és un exemple d’autosuperació i supervivència. Mitjançant la veu, la poesia, el cos i la dansa ha pogut superar traumes tan bèsties com el maltractament, l’incest  i el suïcidi posterior del seu pare. El seu és un discurs salvatge, ple de violència i alhora molt expressiu, musicalment molt original i contemporani, que combina la llengua francesa amb la criolla, ja que va viure a l’Illa de la Reunió.

Jansky

Laia MaLo amb Jansky han inventat l’“electrovers”, una categoria pròpia per descriure la poesia farcida de beats. ‘Electroverse‘ també és el nom del nou treball que presenten Jansky, aquest duet format per la poetessa Laia MaLo i en Jaume Reus. És el seu tercer àlbum i les cançons combinen la veu dominant i pregona de la Laia amb la flauta i els teclats analògics d’en Jaume. A partir d’un imaginari propi, que beu de la mitologia, la literatura i un arsenal de faules inventades, sumen techno, house i jazz experimental. A cavall entre Barcelona i Palma, han girat aquesta explosiva rave musical internacionalment arreu amb molt bona acollida.

Aquest és el pas de Rosalía pel sofà de l’Àrtic

7 de gener de 2017