El Sindicat Popular de Venedors Ambulants (Top Manta) de Barcelona exposarà la seva trajectòria i difondrà els seus objectius socials i polítics a la Biennal de Venècia, l’esdeveniment més important del món de l’arquitectura. Serà la primera vegada que un grup de persones migrants, afrodescendents i criminalitzades ocupen un espai central a la Biennal, que històricament ha estat una referència de l’arquitectura d’avantguarda dels països rics.

L’edició de la Biennal d’aquest 2023 ha escollit com a tema central “El laboratori del futur”, amb Àfrica com a protagonista, i amb els reptes de la descolonització i la descarbonització com a focus principal.

Una oportunitat per mostrar “un treball d’activisme antiracista i justícia social”

Per a Top Manta, ser a la Biennal de Venècia és una oportunitat per mostrar “un treball d’activisme antiracista i de justícia social que ja és un referent arreu del món”. Els manters esperen que serveixi per “defensar els drets de les persones migrants i intentar canviar les lleis europees”.

La Biennal de Venècia coincideix aquest any amb la declaració d'”emergència migratòria” que ha fet el govern de Giorgia Meloni per l’arribada de pasteres a les costes italianes. I aquest xoc de realitats demostra, per a Top Manta, una contradicció flagrant: “És hipòcrita que els mateixos estats que ens expulsen de casa, ens maten a les fronteres i ens castiguen amb les lleis d’estrangeria ens seleccionin després per participar en la Biennal i diguin que són una societat inclusiva i multicultural“.

Foto: Guillem trius

Un projecte en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull

Dins dels “Eventi Collaterali de la Bienal” es presenta la proposta “Seguint el peix”, un projecte seleccionat per l’Institut Ramon Llull i comissariat per l’estudi d’arquitectura Leve conjuntament amb Top Manta, per representar Catalunya i les Balears.

El projecte està articulat en dos eixos: el Mercat Manter, l’exposició que recull la diàspora migrant africana a Catalunya a partir d’una instal·lació amb mantes que es recullen i s’eleven reflectint l’acte que fan els manters per a fugir de la persecució policial, i El Taller de Reparació, on es plantegen nous models residencials basats en la comunitat, com cuines col·lectives, nous espais d’acollida i la reutilització de locals buit.

Marxa silenciosa amb presència de manters del sindicat

Manters de Top Manta seran a Venècia durant la Biennal. El 18 de maig hi haurà una marxa silenciosa, en què també participaran persones afrodescendents que viuen a Venècia. I el 20 de maig, coincidint amb l’obertura oficial del certamen, el portaveu de Top Manta, Lamine Sarr, participarà en una taula rodona abans d’obrir oficialment l’espai expositiu.