El Sant Jordi d’enguany ho ha tingut tot de cara per ser històric: s’ha celebrat en cap de setmana i el temps ha acompanyat la diada. L’endemà els gremis de llibreters i de floristes han fet balanç d’una jornada excepcional amb més persones que mai als carrers de Barcelona.

Possible rècord de vendes

El Gremi de Llibreters de Catalunya, tot i que encara han de calcular les dades reals de vendes, creu que ha superat les previsions i totes les expectatives. Els llibreters preveuen haver registrat un rècord de vendes històric amb un creixement de més d’un 5 % respecte al Sant Jordi del 2022. L’hora de més afluència a la superilla literària va ser entre les 12 i les 15 h. “No sabíem com seria un Sant Jordi en diumenge i va ser un èxit”, ha explicat a betevé el president del Gremi, Èric del Arco. “Per la quantitat de gent que va venir podríem haver quedat desbordats, i no va ser així”, ha subratllat.

La rosa d’autor agafa protagonisme

El Gremi de Floristes també s’ha mostrat molt satisfet de la diada. Han venut sis milions de roses, tal com havia previst, un milió menys que l’any passat. Des del gremi expliquen que se’n venen menys en diumenge perquè la majoria d’empreses estan tancades i no en regalen als treballadors. Tot i això, considera que la campanya ha estat un èxit, sobretot per als floristes professionals, que han venut 2,5 milions de roses, de les quals 900.000 han estat d’autor, és a dir, les que tenen una presentació curosa i lluny del simple embolcall de plàstic.

Ara bé, el Gremi també ha volgut denunciar la presència d’entre 1.500 i 2.000 parades de venda de roses sense autorització. Assegura que, fins i tot, algunes estaven situades a la superilla literària i que els han restat facturació, “entre 10 i 12 milions que podrien anar al sector”, ha concretat el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Joan Guillén.