El govern municipal vol que en El Born Centre Cultural enceti una nova etapa. Així ho ha avançat el comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria del consistori, Xavier Domènech, que ha assegurat que l’equipament és una prioritat per al govern municipal per la seva càrrega simbòlica, però “està en un moment de bifurcació” perquè ha d’anar més enllà de la celebració del Tricentenari de 1714 i augmentar la interacció amb els barris.

Entre les possibilitats que s’estan estudiant, hi ha la d’internacionalitzar el BCC en el context dels grans equipaments culturals mundials, per convertir-lo en un “centre de referència en polítques actives en temes de memòria a la ciutat”.

La nova fase en l’equipament coincidirà amb el relleu a la direcció. Al mes de juliol, el responsable anterior del centre, l’advocat, escriptor i editor Quim Torra va deixar el càrrec i va ser escollit nou president d’Òmnium Cultural. Segons Xavier Domènech, el nomenament del nou director s’ha endarrerit per raons administratives, però es farà mitjançant un concurs públic “amb certa celeritat i urgència”. Torra va ser el director del centre des d’abans de la seva inauguració, l’11 de setembre de 2013. Des que va obrir portes al públic, ha rebut més de tres milions de visitants.

Els canvis en El Born Centre Cultural s’han explicat durant la presentació de la programació pel concert de la Diada. S’organitzarà un espectacle que consta d’un recull d’himnes oficiosos de la catalanitat que interpretarà la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya, juntament amb altres artistes catalans. Algunes de les cançons que s’hi podran escoltar seran ‘L’estaca’, ‘La santa espina’, ‘El cant de la senyera’ i ‘Els segadors’. El concert s’avançarà al dia 8 de setembre i es farà al mateix a El Born Centre Cultural.