La segona edició d’aquesta cimera gaudiniana, la primera es va fer el 2014, té lloc a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. L’indret escollit no és casualitat ja que és on Antoni Gaudí va rebre el títol d’arquitecte l’any 1878. El congrés està ple a vessar de curiositats sobre la vida i obra del referent del Modernisme català que es van desgranant a través dels ponents.

Més de 250 congressistes i 50 experts internacionals procedents dels EUA, el Canadà, Rússia, el Japó i la Xina participen en aquesta trobada que s’allargarà fins divendres. La col·laboració amb Àsia és tan estreta que fins i tot el congrés barceloní té una segona seu a Xangai. Segons els organitzadors del congrés, no hi ha experts xinesos en Gaudí però sí que hi ha molts arquitectes influïts per ell.

Descobriments inèdits avalats per l’FBI i la Interpol

Estudiosos catalans han confirmat a BTV que Gaudí atreu més interès internacional que local i que se’l reconeix més a fora que aquí. De fet, hi ha indrets on fa més anys que l’estudien i l’investiguen. Tot i això, al programa del Segon Congrés Mundial sobre Gaudí trobem recerques fetes a Barcelona. Un exemple n’és la investigació de Xavier Jové que, amb un equip de forenses, presentarà un retrat en color d’Antoni Gaudí. Els resultats, “avalats per l’FBI i la Interpol”, revelen que l’arquitecte tenia els ulls clars.

Les ponències programades també debatran com aplicar les idees de Gaudí a l’actualitat, tractaran la conservació del patrimoni al Parc Güell i a la torre Bellesguard i exposaran descobertes com la de l’historiador Josep Maria Tarragona, que afirma que una capella gracienca és obra de Gaudí.