Elles, palma i ells, palmó. És dia de rituals i els més petits tenen clar què s'ha de fer. EROS MARTÍ "Quant vinc aquí he de picar al terra cada any." MARÍA BASTIDA "La levanto, la agito, pico..." CRISTINA PINTOR "Després la puc donar a l'església perquè l'agafin pel dia de la Cendra." MERCEDES PASCUAL "Vienen aquí y la agitan lo más fuerte que pueden porque les dices: '¡Fuerte, fuerte, que han de ver que estás muy contento, han de ver que estás muy contento!'" Aquesta plaça és l'indret preferit per centenars barcelonins el Diumenge de Rams. Per molts és una tradició que va més enllà de la benedicció... MARIAN VALLÉS "És una celebració molt maca i sempre hem vingut a la Catedral. Tenim esglésies més a prop de casa, però tampoc..." BEGOÑA VILLARUBIA "Encara que no som religiosos, val la pena perquè els nens veuen una mica aquesta tradició de sempre. I a part és l'excusa per veure catedral." IVAN ESCOLÀ "Té un protocol i una forma de... El vestir-nos i el venir el diumenge a la Catedral, tot és bastant maco per venir en família." El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach ha presidit la cerimònia. I per fi, ha arribat el moment més esperat. És el mateix gest amb què, segons la tradició, els habitants de Jerusalem van rebre Jesucrist i els seus deixebles quan van entrar a la ciutat. A partir d'avui, molts d'aquests rams es penjaran als balcons de les cases per protegir-les. Després de la benedicció, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha presidit una eucaristia a l'interior de la Catedral. D'aquesta manera, han començat els actes de celebració de la Setmana Santa. Us ho ha explicat des de la plaça de la Catedral, Clara Aliaguilla.
Palmes, palmons, branques d’oliveres i poms de llorer s’han sacsejat durant la benedicció del Diumenge de Rams. Centenars de barcelonins han assistit a la cerimònia que ha oficiat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a la Catedral. Després, s’ha celebrat una eucaristia. Segons la tradició, les palmes i els palmons beneïts s’hauran de penjar del balcó per protegir la llar fins al Carnaval de l’any que ve.
El Diumenge de Rams marca el final de la quaresma i l’inici de la Setmana Santa. La benedicció recorda l’entrada de Jesús a Jerusalem, que va ser rebut i aclamat amb branques de palmera, olivera i llorer. La celebració més festiva d’aquest diumenge contrasta amb les processons i misses que es faran a finals de setmana, amb motiu de la crucifixió. El dilluns de Pasqua trencarà les setmanes d’abstinència que van començar el Dimecres de Cendra. La mona és la prova més dolça del final del capteniment. La passió, mort i resurrecció de Jesús són els moments més rellevants del calendari litúrgic de la religió catòlica.