La intenció dels organitzadors és recrear a Twitter els fets més destacats que es van produir durant aquell episodi bèl·lic, a través de 12 personatges que barregen realitat i ficció. Els personatges principals són el líder dels revoltats, Francesc Derch i Alió, i el capità general de Catalunya, Eugenio de Gaminde. Al seu voltant es teixeix tota una trama de personatges ficticis que ajudarà a entendre millor aquells fets.

Segons Martí Urgell, un dels impulsors de la iniciativa, el projecte pretén popularitzar els fets de la revolta de les Quintes de 1870 a través de Twitter. “És com si els protagonistes de l’episodi disposessin d’un mòbil a la mà”, diu Urgell, que ha estat un dels encarregats de buidar el llibre “La contribución de sangre”, una relació detallada dels fets de 1870, que inclou el dietari de Francesc Derch. També s’han inspirat en altres documents, com el Ban de Guerra que va dictar Gaminde, amb què va obligar a bombardejar la població revoltada.

En el projecte hi treballen sis persones, encarregades de buidar els fons documentals, teixir les històries i temporitzar-ho a la xarxa social. També tingut l’assessorament de membres del Taller d’Història de Gràcia. La història es podrà seguir entre el 3 i el 10 d’abril a través de l’etiqueta #quintes1870. Segons Urgell, es tracta d’explicar el que va passar aquells dies a Gràcia i difondre aquesta història al gran públic. “Que puguin reflexionar com el poble es va revoltar contra la injustícia de les quintes”, diu.

Gràcia commemora des de fa uns anys l’aixecament popular de les Quintes amb una representació teatralitzada que sempre es fa pels volts del 10 d’abril a la plaça de la Vila. Diuen que la campana de Gràcia, la Marieta, no va parar de tocar durant la setmana del setge, un fet que la va fer enormement popular a tot Catalunya.