Les aspes d’El Molino tornaran a girar com a equipament municipal amb una gestió privada. L’Ajuntament de Barcelona comprarà aquesta sala emblemàtica del Paral·lel per 6,2 milions d’euros. En els propers mesos es farà un concurs públic per adjudicar la direcció d’aquest emblemàtic edifici. El consistori vol que el nou espai reobri portes l’any vinent.
Colau: “Era fonamental salvar El Molino”
L’alcaldessa Ada Colau ha explicat que no ha estat fàcil comprar l’edifici però que “era fonamental salvar El Molino” i evitar que caigués en mans d’un fons voltor. La propietària d’El Molino, Elvira Vázquez, reconeix que havia rebut moltes ofertes de compra: “Han vingut russos, xinesos i de tot arreu, però jo no volia veure’l convertit en un puticlub”. Assegura que està feliç que ara sigui un equipament públic, però avisa que estarà vigilant perquè el considera com un fill.
La Casa de la Cultura de Barcelona
La intenció és que el nou equipament combini les arts més populars i transgressores amb propostes experimentals, teatre de petit format i cultura gastronònomica. “Es va fer una molt bona reforma i l’edifici té unes potencialitats enormes”, assegura Daniel Granados, delegat de Drets Culturals.
La intenció del consistori és que El Molino formi part de les noves Cases de Cultura de Barcelona, juntament amb la futura Casa de la Música, on actualment hi ha la sala BARTS, i el Teatre Arnau. D’aquesta manera, també és vol impulsar el Paral·lel com un nou punt de centralitat cultural de la ciutat.
Una dècada sense aixecar el cap
Des de la seva reobertura, l’any 2010, El Molino no ha aconseguit mai aixecar el cap. La reforma integral de l’edifici, que va costar 15 milions d’euros, no va servir per impulsar un projecte que des del primer moment va anar acumulant pèrdues. De fet, tres anys despres de reobrir, el 2013, l’empresa Ociopuro va presentar un concurs de creditors, i una mica més tard, el 2016, posava l’edifici a la venda ofegada pels deutes.
En aquell moment, l’edifici es venia per 20 milions d’euros. Jaume Collboni, que en aleshores era tinent d’alcalde de Cultura, va dir, però, que el consistori no el podia comprar perquè no en podia assumir el preu.
L’Arnau espera una reforma
Amb la compra d’El Molino, l’Ajuntament crea un triangle de teatres municipals a la zona, amb el Teatre Arnau, la sala BARTS i el Tantarantana. En el cas de l’Arnau, continua esperant una reforma 15 anys després de tancar-lo. El consistori va comprar l’edifici el 2011, però les obres de reforma superen els 11,6 milions d’euros i, de moment, no hi ha diners per fer-les. Colau ha dit que la compra d’El Molino no es pot comparar amb la “rehabilitació milionària” que requereix l’Arnau.
En el cas de la sala BARTS, l’Ajuntament vol convertir l’espai en la Casa de la Música de Barcelona, després que hagi acabat la concessió amb la gestora actual de l’edifici. El 2017, l’Ajuntament també va comprar el Teatre Tantarantana per 1,3 milions d’euros, per evitar que caigués a mans d’un fons voltor.