Fa dos anys que va acabar la restauració de Casa Vicens de Gaudí i que l’espai es va obrir al públic. Uns dels artesans que van intervenir en la rehabilitació de la primera obra mestra de Gaudí, patrimoni mundial de la Unesco, van ser els ceramistes del Taller SOT, de Gràcia. Ells van ser els encarregats de reproduir-ne tots els elements ceràmics i, sobretot, les famoses rajoles de clavells de moro taronges, que decoren la part exterior de l’edifici.

Una restauració fidel al seu temps

Els ceramistes van reproduir fins sis mil rajoles seguint la tècnica de trepes, molt utilitzada durant la segona meitat del segle XIX i la primera del segle XX a Catalunya. “És una tècnica que es fa a base de plantilles. Es fa una plantilla per a cada color i consisteix en fer una reproducció de la rajola” explica en Manel Diestre, ceramista del Taller SOT, que va participar en el procés de restauració de Casa Vicens.

Un cop pintada la rajola s’introdueix al forn a 1.020 graus i, d’aquesta manera, el “colorant – que són òxids metàl·lics- es fonen, es transformen en vidre i formen part de la rajola” detalla Diestre.

Les rajoles de Gaudí i de Baptista

Encara que a primer cop d’ull no es pugui apreciar, Casa Vicens té dos tipus de rajoles de clavells de moro. Gaudí va idear la rajola de flors taronges el 1882 i amb l’ampliació de l’edifici el 1925, l’arquitecte Joan Baptista va crear un altre disseny. Durant el procés de restauració, es van reproduir els dos models. “Un cop a la obra, traiem unes mostres de l’obra i, a través de motlles, fem la conformació de la peça i després a través de la investigació fem els colors”, explica Diestre sobre el procés de restauració.

Un sector tan fràgil com la ceràmica

Els artesans del Taller SOT són els restauradors ceràmics de referència del modernisme català. Al seu currículum hi ha la restauració d’edificis tan emblemàtics com el Palau Güell, el Park Güell, Casa Ametller, el Palau Consistorial de Cartagena, o l’Hospital de Sant Pau, on van dedicar nou anys de feina.

Al llarg de 35 anys, han restaurat una vuitantena d’edificis i monuments d’arreu del país. Tot i la seva trajectòria asseguren que allò que els ajuda a facturar cada final de mes és la seva línia de records.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a