mercè 2021

La cultura popular serà una de les grans protagonistes de les Festes de la Mercè 2021, quan se celebraran els 150 anys de la Festa Major de Barcelona. Per donar-hi un protagonisme destacat, l’Ajuntament convertirà el passeig de Gràcia (entre els carrers de la Diputació i del Rosselló) “en un escenari de retrobada” de la ciutadania amb la cultura popular. En concret, serà el dia 24 de setembre, entre les 11 i les 22 h. Per tant, enguany es reubicaran els actes de cultura popular, que tradicionalment es feien per carrers estrets de Ciutat Vella.

Durant la primera franja de la jornada (d’11 a 14 h), al passeig de Gràcia hi haurà una mostra de la cultura popular barcelonina i, per això, els visitants podran passejar mentre veuen exposats gegants, bèsties i altres elements de l’imaginari festiu de la ciutat. La segona franja d’activitats al passeig de Gràcia serà de 17 a 19 h, amb una cavalcada de les colles de cultura popular. I en la darrera franja (20 a 22 h) es recuperarà el correfoc, en una fórmula condicionada per la pandèmia: el públic restarà estàtic en un lateral del passeig, mentre que totes les colles de foc es mouran pel centre.

Tornen els castells per la Mercè 2021

El que també tornarà aquesta Mercè 2021 és una de les altres tradicions populars de les festes: els castells. Ara bé, també tindran un format especial per poder garantir les mesures sanitàries: en aquest sentit, a les 12 h totes les colles faran un pilar unitari i, acte seguit, cada colla aixecarà pilars a l’antiga durant mitja hora. Quan acabin, a les 12.30 h, els grallers faran el Toc de vermut i, entre 13 i 13.30 h, els falcons mostraran les seves figures. Tota aquesta activitat tindrà lloc al passeig de Gràcia mateix.

Es manté la reserva prèvia d’entrades

Un any més, el que caldrà fer abans d’assistir als actes de la Mercè és reservar-hi una entrada. Per exemple, per als actes del passeig de Gràcia (a les franges de tarda i vespre) serà indispensable tenir una reserva; només per a la franja de matí no caldrà entrada. Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, la reserva prèvia per als actes de cultura popular i del Mercè Arts de Carrer s’obrirà dijous, 16 de setembre, a les 9 h. “Preveiem que exhaurirem els aforaments en poc temps”, ha dit Martí, que ha avisat que qui no tingui entrada “molt probablement” es quedarà sense poder veure els espectacles.

El MAC s’estén a nou escenaris arreu de Barcelona

Més enllà dels actes de cultura popular, les Festes de la Mercè inclouran un any més les activitats del MAC (el Mercè Arts de Carrer). S’han programat més de 400 activitats –del 24 al 26 de setembre– de dansa, teatre, circ i art urbà. Enguany hi haurà nou escenaris distribuïts en cinc districtes, entre els quals destaca el Turó de la Peira, que s’estrena com a escenari de la Mercè. L’espai es destinarà a Pallassos sense Fronteres, que farà viatjar els assistents fins a sis destinacions mundials afectades per guerres o catàstrofes naturals.

A banda del Turó de la Peira, aquest 2021 es mantenen altres escenaris ja tradicionals com el Parc de la Ciutadella (on hi haurà ball tradicional amb una visió contemporània), el Parc de la Trinitat (enfocat a la cultura urbana) o el Castell de Montjuïc (escenari de circ).