El Grec 2023 de Barcelona se celebrarà al llarg de gairebé cinc setmanes, del 29 de juny al 30 de juliol. La programació del festival suma un total de 88 propostes entre teatre, música i arts escèniques. Serà un “Grec coral” en què tindran un lloc destacat la creació artística col·lectiva i comunitària, sobretot el circ i les formacions corals. En paraules del director, Francesc Casadesús, serà un “festival d’alegria, d’il·lusió i per enamorar-se de les arts escèniques”. El festival arribarà a tots els districtes de la ciutat i inclou espectacles en espais singulars com l’Hospital de Sant Pau o la Model.

En aquesta 47a edició betevé tornarà a ser el mitjà oficial i emetrà alguns dels espectacles

Les agrupacions corals, protagonistes

Durant la presentació de la programació, que s’ha fet aquest dijous al Teatre Grec, el director ha insistit en aquest esperit de coral aquesta edició del festival. “Tenim diferents veus que s’uneixen en una de sola” ha explicat Casadesús, que és una forma de dir “tots junts ho farem”.

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha posat èmfasi en aquest col·lectivitat i ha reivindicat “el poder de la comunitat i la cultura per desafiar les pors i les amenaces” en un temps de crisi i incerteses.

Per això, les corals tenen una presència destacada en la programació i es barregen amb altres disciplines en una dotzena d’espectacles. “La idea és potenciar la creativitat i crear moltes complicitats” detalla Casadesús, perquè “petites espurnes facin que esclati la creativitat allà on no ho esperem”.

Entre les agrupacions que formen part de la programació hi ha el Cor de Noies de l’Orfeó Català, l’Orfeó Català o el Cor jove del Teatre Principal de Palma.

foto de família de la presentació del Grec 2023
Foto de família durant la presentació del festival Grec 2023 de Barcelona

Un equilibrista creuarà el passeig de Gràcia

La inauguració serà doble i amb dues propostes de circ. La primera, ‘The pulse’ de Gravity & Other Myths. Es tracta d’una proposta que integra el Cor de Noies de l’Orfeó Català i es farà a l’habitual escenari clàssic, el Teatre Grec, el 29 de juny.

La segona serà molt més excepcional perquè servirà per celebrar els 200 anys del passeig de Gràcia. Per això, el Grec tindrà una segona inauguració a la ciutat el 2 de juliol. El funàmbul Nathan Paulin creurà l’emblemàtica via comercial sobre un cable d’acer.

“Genuïnament barceloní i internacional”

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha remarcat que el Grec serà també “genuïnament barceloní” i amb una destacada presència internacional. “No renunciem que sigui l’aparador dels grans noms de l’escena internacional ni tampoc a l’escena local”.

Entre els que no es poden perdre de fora hi ha Ivo van Hove amb ‘Who killed my father’, Sasha Waltz, Robert Wilson o l’Alexander Zeldin, deixeble del traspassat Peter Brook, que s’estrena al festival.

Pel que fa al talent barceloní i català, hi ha els d’artistes que tenen una relació estable amb el festival, com Mayte Martín i Sílvia Pérez Cruz, i d’altres que s’estrenen com Joan Dausà. Pel que fa a les propostes teatrals, les signen Aina Alegre, Sergi Belbel o Carlota Subirós.

En aquest àmbit, Martí ha destacat que el festival coprodueix 35 dels muntatges. L’alcaldessa ha destacat l’empremta femenina i la paritat, perquè el 55 % dels espectacles els signen dones, ja siguin com a autores o directores.

Grec descentralitzat i en espais singulars

Més enllà del Teatre Grec i altres escenaris habituals, el festival manté l’aposta municipal per la descentralització i arriba a tots els districtes i a espais singulars com el Dipòsit del Rei Martí, la Model o l’Hospital de Sant Pau. “Tenim espais meravellosos, singulars, patrimonials” ha recordat Casadesús i ha insistit que “volem que la gent descobreixi la ciutat i que s’enamori de les arts escèniques”.

I Paral·lel 62 serà un espai amb quatre espectacles musicals com el concert de Luísa Sobral amb Rita Payés i Lucia Fumero.


Comparteix a: