Quan falten dos dies per a l’arribada del 23 d’abril, floristes, llibreters i flequers han presentat les novetats del Sant Jordi 2022 a Barcelona. El Gremi de Floristes de Catalunya; el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme; el Gremi de Llibreters de Catalunya, i el Gremi de Flequers de Barcelona han comparegut conjuntament per assegurar que encaren el Sant Jordi d’enguany “amb expectatives molt altes”.

De fet, el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, ha dit que “hem batejat aquest Sant Jordi com el Sant Jordi dels somriures”. Precisament aquest dijous al matí, des de Mercabarna Flor ja s’ha anunciat que aquest any la previsió de vendes serà de 6 milions de flors. Des del Gremi de Llibreters, Marià Marín ha augurat que s’arribarà a nivells de venda de llibres d’abans de la pandèmia, motiu pel qual ha reblat que “pot ser un Sant Jordi que sigui un esclat i que faci molt de goig”.

Quatre creacions artístiques amb roses

Una de les novetats que hi haurà aquest 23 d’abril són les quatre creacions florals que han dissenyat artistes de Barcelona per aportar un valor afegit a la venda de flors per Sant Jordi. “Estem dient que hi ha cultura, que hi ha art floral: és la nostra aposta”, ha insistit Joan Guillén. El responsable del Gremi de Floristes ha afegit, a més, que cada floristeria de la ciutat tindrà la seva pròpia creació.

Aposta per la superilla de Sant Jordi al centre de Barcelona

A Barcelona, el Sant Jordi 2022 estarà marcat per la delimitació d’espais específics per a la venda de llibres i roses. N’hi haurà repartits per set districtes de la ciutat, i el més important serà a l’espai comprès entre el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, batejat com a superilla de Sant Jordi. Tal com ja va explicar l’Ajuntament, al passeig de Gràcia hi haurà l’espai reservat principalment als llibreters i a la rambla de Catalunya per als floristes i les entitats.

La delimitació de la superilla suposarà tallar el pas als cotxes. L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Benito Granados, ha explicat que el cos ha preparat “un dispositiu similar als que es fan amb grans manifestacions a l’Eixample”, que comptarà amb el suport de 80 agents de la GUB i 120 auxiliars el dia 23 d’abril. Granados també ha explicat que la Urbana controlarà la venda irregular de roses als carrers de la ciutat.

La regidora de Comerç de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha explicat que s’han demanat 3.400 autoritzacions per posar parades de roses a la ciutat (l’any 2019 en van ser 4.200) i que s’han tramitat 300 sol·licituds per posar parades de llibres. Cal recordar que enguany els floristes i llibreters també podran posar parada davant del seu negoci el dia abans, divendres 22 d’abril. La xifra de parades pot veure’s reduïda si es compleixen les previsions de pluja per Sant Jordi.