El local de la comissió de Verdi del Mig és un bullidor d’activitat. Aquests dies premen l’accelerador per preparar la decoració amb què es guarnirà el carrer amb motiu de les festes de Gràcia 2023, uns treballs que consisteixen a anar donant forma als elements que, tot just d’aquí un mes, es penjaran o es col·locaran a la via pública.

En aquest darrer procés caldrà fer talls de circulació per disposar del tram de carrer a guarnir sencer i sense trànsit. Una actuació que, habitualment, es fa una setmana abans que comenci la festa major.

Ritme de feina “frenètic”

Ara per ara, amb el calendari a la mà, queda exactament un mes per arribar a l’última de les fases de preparació dels guarnits. Això vol dir que, abans no es tallin els carrers per penjar-hi els guarnits, l’activitat “és frenètica i d’adrenalina total”, confessa la Susanna Font, de la comissió de Verdi del Mig.

Tot plegat, per enllestir una feina que va començar pels volts de setembre, amb l’elecció de la temàtica, uns esbossos sobre el disseny del guarnit i l’elecció dels materials que farien falta per fer-lo realitat. A partir de la Setmana Santa, però, aquesta feina s’ha accelerat, ara, amb la transformació dels materials recollits en la representació escollida al setembre.

El guarnit, el millor secret

Una de les tradicions més respectades de la festa major —és bicentenària— és el secretisme, és el mutisme absolut amb què no es revela res del muntatge fins al dia que toca. I de Verdi del Mig només n’han transcendit dues coses: bosses amb ampolles de plàstic i figures que recreen ratolins.

Si bé la interpretació sobre la temàtica haurà de ser, de moment, lliure, aquests dies els secrets còmplices i les mirades indiscretes també posen en pràctica una altra cosa: una manera de ser i de fer. Segons Font, “una festa major també t’ensenya molts valors“, explica. I detalla que “t’ensenya a treballar en equip, t’ensenya el sacrifici, t’ensenya a superar-te a tu mateix, sempre ets capaç de fer més del que saps”.

I és així com, per exemple, Verdi del Mig va guanyar el concurs de guarniments de l’any passat amb una representació del Quixot, que es va convertir en el desè premi obtingut les darreres 17 edicions.