Pla general del supercomputador MareNostrum 4, a la capella de Torre Girona
Foto: Barcelona Supercomputing Center (BSC)

(ACN) El Barcelona Supercomputing Center ha estat seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus, segons ha anunciat la institució. La nova infraestructura, que s’integrarà al superordinador MareNostrum 5, se sumarà a cinc més que s’ubicaran a diferents països, i que conformaran, en conjunt, la primera xarxa europea dedicada a aquest tipus de computació. S’espera que el nou ordinador tingui el potencial d’augmentar “de manera notable” l’impacte de la investigació i la innovació en permetre solucions que superin les capacitats dels actuals supercomputadors. La inversió ascendirà als 12,5 milions d’euros, cofinançats al 50 % per la UE i pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital.

MareNostrum 5, un dels superordinadors més potents del món, a Barcelona
La nova versió del superordinador, ubicat al Barcelona Supercomputing Center, ha d’esdevenir una eina clau per a la recerca científica i la sobirania tecnològica europea

La fita permetrà que el Barcelona Supercomputing Center tingui “un paper decisiu” a Europa en unes tecnologies que “formaran part de la societat del futur”, segons el director, Mateo Valero. Alhora ha considerat que el fet d’haver estat seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus “reforça el paper” de la institució “com un dels líders de la supercomputació a Europa”.

Nova xarxa europea de computació quàntica

La nova xarxa europea de computació quàntica estarà disponible el segon semestre del 2023, principalment amb finalitats de recerca i desenvolupament, per a una àmplia gamma d’usuaris, com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, sense importar en quin país de la UE es trobin.

A més d’Espanya, els altres cinc països seleccionats per l’EuroHPC JU han estat Alemanya, Txèquia, França, Itàlia i Polònia. S’espera que els nous ordinadors quàntics siguin capaços de resoldre més ràpidament problemes complexos en àmbits com ara la salut, el canvi climàtic, la logística o l’ús de l’energia. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat el fet com a “excel·lent” i ha opinat que “torna a situar de nou Catalunya com un país de disrupció tecnològica, innovador i amb un gran potencial per atreure talent”.