432 novel·les s’han presentat al 61è Premi Planeta. Les obres han arribat d’Espanya però també d’Amèrica, d’Europa i d’Àfrica. Les principals condicions de les bases són que les obres siguin originals, inèdites i estiguin escrites en castellà. De les novel·les rebudes, se n’han seleccionat 10 que podran rebre el guardó aquest dilluns a la nit:

‘Corresponsal en Rusia’, de Paul Alexander (pseudònim).

‘El búnker’, de Pilar Otero (pseudònim).

‘El asesinato de Pitágoras’, de Marcos Chicot Álvarez.

‘El cepo’, de Rodyon Armitage (pseudònim).

‘El bosque y los árboles’, de Marc Quintana Llevot.

‘El productor de sueños’, de Marino José Pérez Meler.

‘Te protegeré’, de Bernie Ohls (pseudònim).

‘Choque de titanes’, de Margan el Hispano (pseudònim).

‘Marengo’, de Marengo (pseudònim).

‘Viena blues’, de Sergi Gotarra Franch.

Un jurat format per set persones valorarà les obres finalistes. L’integren el filòleg Alberto Blecua; l’escriptora, periodista i guanyadora del Premi Planeta 2009, Ángeles Caso; l’escriptor i Premi Planeta 1987, Juan Eslava Galán; el crític literari Pere Gimferrer; les escriptores Carmen Posadas i Rosa Regàs, i el director editorial d’Ediciones Destino, Emili Rosales.

Durant un sopar literari al Palau de Congressos de Catalunya, s’entregarà el Premi Planeta de novel·la, dotat amb 601.000 euros i la difusió de la novel·la. El finalista rebrà 150.250 euros.

‘L’imperi ets tu’, de Javier Moro, va guanyar el Premi Planeta de l’any passat, amb el relat de la vida de l’emperador portuguès Pere I. El va precedir Eduardo Mendoza amb ‘Riña de gatos’. El 2009, Ángeles Caso es va emportar el guardó per la novel·la ‘Contra el viento’.

A més de l’expectació per conèixer-ne el guanyador, les mirades estaran posades en el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre d’Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert. Serà el primer cop que es troben després de les polèmiques declaracions del ministre.