José Manuel Lara manté la idea que si Catalunya es convertís en un nou estat, el Grup Planeta traslladaria els segells en castellà a Madrid i mantindria a Barcelona les editorials catalanes. Un escenari que el president del Grup Planeta considera que no seria bo per a ningú. Tot i això, Lara reconeix que els catalans se senten maltractats econòmicament, i aposta per solucionar aquest malestar a través del diàleg. JOSÉ MANUEL LARA, president del Grup Planeta "Yo creo que la convivencia era y sigue siendo totalmente posible y creo que la no convivencia es imposible. Creo que la independencia de Cataluña es un mal irreparable para unos y para otros. Un coste que no podremos pagar ninguno y ante esto tengo que volver a decir: diálogo." El president del grup editorial també ha demanat contundència contra la pirateria i que s'equipari l'IVA del llibre digital al del llibre en paper. Lara també ha recordat Carlos Puyol, que va ser membre del jurat durant 40 anys i va morir al gener. Emili Rosales ha ocupat la cadira que ha deixat Puyol. Vuit membres del jurat que s'han quedat amb 10 títols finalistes d'un total de 432 originals. JUAN IGNACIO GALÁN, membre del jurat del Premi Planeta 2012 "Hay una calidad altísima. Para mi gusto hay cuatro novelas que perfectamente merecerían ser el Premio Planeta y de los mejores Premios Planeta que yo conozca." Entre els 10 títols finalistes hi ha una mica de tot. Novel·les històriques, thrillers polítics, un drama rural, literatura fantàstica i reflexions contemporànies en clau femenina. Demà sabrem qui s'amaga darrere dels pseudònims.

Unes declaracions polítiques en el marc l’edició número 61 del Premi Planeta de novel·la. Enguany s’hi han presentat 432 originals, dels quals hi ha 10 finalistes, la majoria, amb pseudònim. El 15 d’octubre a la nit se sabrà el guardonat i el finalista. Ja han començat les travesses.

El Premi Planeta 2012 s’emportarà 600.000 euros i una difusió extraordinària de la novel·la. El jurat d’aquesta edició està format per Alberto Blecua, Ángeles Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, que ha substituït Carlos Puyol, que va morir al gener i feia 40 anys que formava part del jurat d’aquest guardó literari.