L’escriptor moçambiquès Mia Couto ha estat l’encarregat de glossar el pregó de Sant Jordi 2019 des de l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha fet davant de l’alcaldessa, Ada Colau, i altres regidors, tot conversant amb la periodista Anna Guitart sobre la seva obra i la seva infància a Moçambic. Couto també ha reflexionat sobre les conseqüències del pas del cicló Idai al país africà.

L’autor creu que Moçambic, un dels països més pobres del món, tardarà a poder reconstruir els desperfectes causats pel cicló. En aquest sentit, ha lamentat la diferència entre els fons obtinguts per rehabilitar la catedral Notre-Dame i els aconseguits a Moçambic: “És trist, perquè la recaptació en un dia va ser 10 vegades major que la d’un mes davant un fet profundament tràgic”. Couto ha afegit que, tot i estar content per la reconstrucció de Notre-Dame “em fa infeliç que les vides que són distants no es valorin tant”.

Al seu torn, l’alcaldessa Ada Colau s’ha compromès a engegar una línia humanitària específica tenint en compte el vincle de Barcelona amb Moçambic i, sobretot, amb Maputo, la capital, ciutat amb la qual té programes de justícia global.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Llibres per Sant Jordi 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/llibres-sant-jordi-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Qui és Mia Couto?

Mia Couto va néixer el 1955

a Beira, la segona ciutat més important de Moçambic. La seva família és d’origen portuguès i va arribar a l’Àfrica per evitar la dictadura de Salazar que hi va haver a Portugal entre 1933 i 1974.

Aquesta “dualitat” d’arrels —així ho anomena ell— ha enriquit tant la vessant personal de Couto com la literària. Al llarg dels anys, l’autor ha introduït la tradició oral africana a la literatura en portuguès. A més, la seva obra ha estat guardonada a bastament: el 2013 va rebre el Premi Luís Camões de literatura, el premi més important en llengua portuguesa.

Pel que fa a la vessant personal, Mia Couto va tenir una gran implicació en el procés d’independència de Moçambic i s’ha situat com una de les veus més importants per la causa africana. En l’actualitat, Couto assegura que el país necessita trobar “un model” propi i ha defensat en una entrevista a betevé que la literatura hi pot tenir un paper important: “Pot ajudar a ensenyar que hi ha una utopia per la qual paga la pena lluitar”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a