El projecte, impulsat pel festival de música electrònica, porta per títol Sónar calling GJ273b. I s’ha convertit en la primera sèrie de transmissions de ràdio de la història que s’envia a un exoplaneta proper que és potencialment habitable. El missatge inclou 33 peces de música de 10 segons cada una.

Totes han estat creades per artistes que tenen relació amb el festival, i són peces fetes expressament per a l’ocasió. Tots ells són artistes de formacions i orígens molt diversos que sintetitzen el caràcter exploratori del Sónar. Hi participen noms com: Autechre, Richi Hawtin, The Black Madonna i Kate Tempest.

Però, a més, des del Sónar es fa una crida que  els creadors participin en el projecte. Tothom que vulgui pot enviar una composició original en aquest enllaç. El festival seleccionarà tres composicions que s’enviaran a l’espai. A més, els creadors triats se’ls convidarà al Sónar, a ells i un acompanyant.

El 16, 17 i 18 d’octubre passat es van fer les primeres transmissions des de Noruega. I es preveu que la segona fase tingui lloc a l’abril del 2018. Els artistes han creat propostes molt diverses. Hi ha qui a compost una peça amb caràcter polític, però d’altres han fet una proposta més política. També hi ha qui ha fet una composició per presentar la humanitat als extraterrestres o música a través de les matemàtiques per ser fàcilment desxifrable.

Carsten Nicolai ha proposat una gravació de les pulsacions del cor de la seva filla abans de néixer. Però, en canvi, Atechre ha compost una música feta amb els primers 449 nombres primers. També hi ha qui s’ho pren més irònicament, com The Black Madonna, que ofereix una peça en què explica com es crea un èxit musical a la Terra.

Per tirar endavant amb el projecte, el Sónar té la col·laboració de l’Institut d’Estudis Especials de Catalunya (IEEC) i el METI Internacional, una organització d’investigadors que defensa un contacte proactiu amb extraterrestres. Junts han decidit que el millor lloc on enviar aquestes cançons és l’Estrella de Luyten b, un exoplaneta situat a 12,4 anys llum de la Terra, que podria ser potencialment habitable. Actualment es desconeix si té aigua líquida, ni si hi ha una atmosfera. Però de moment no hi ha cap raó per pensar que no és habitable.

Des del festival preveuen que la resposta a aquests missatges podria arribar en el 50 aniversari del Sónar.