La Patrícia Font és una de les escriptores que s’ha pogut beneficiar de la beca Montserrat Roig en l’edició del 2019. En el seu cas, a més de l’ajut econòmic, podrà disposar d’un espai de treball al Monestir de Pedralbes. Es tracta de la biblioteca Florensa, que actualment acull l’arxiu particular de l’arquitecte Adolf Florensa. Aquest espai va ser construït al segle XVI i era una cel·la de dia d’una de les religioses del monestir. En concret es creu que era la cel·la de Teresa de Cardona. És un espai que habitualment no està obert al públic.

“El temps et condeix més”

A l’antiga cel·la l’escriptora disposa del temps i la llibertat per poder desenvolupar la seva segona novel·la, ‘Plagio’. En certa manera, pot recuperar l’esperit de la vida monàstica amb què es va crear l’espai. “El concepte d’estar aïllat i que passi el temps és diferent, et condeix molt més i aprofites molt més les hores que estàs aquí”, comenta Font. “Tens una calma mental que potser en altres llocs no tindries.” afegeix.

Reivindicar les dones en la cultura

El Monestir de Pedralbes ha col·laborat amb la beca Montserrat Roig des que es va crear ara fa tres anys però amb la singularitat que totes les becades que hi han passat són dones. Això no és casualitat. Segons explica Anna Castellano, directora del Monestir de Pedralbes, en el moment que van començar a col·laborar-hi estaven treballant per reivindicar la figura de Sor Eulària d’Anzizu. Els va sembla que reservar l’espai només a dones era una oportunitat per seguir reivindicant el paper de les dones en la cultura. “Ens sentim molt a gust de contribuir, en la mesura del que ens és possible, a donar veu a les dones, que normalment ho tenen més difícil per donar-se a conèixer”, comenta Castellano.

Espais singulars per a escriptors

El Monestir de Pedralbes és un dels espais singulars on els receptors de la beca Montserrat Roig poden fer la seva residència literària. Alguns dels altres espais singulars de la ciutat són la Casa Verdaguer, el Museu Picasso o el Castell de Montjuïc, entre d’altres. Aquesta és una beca atorgada per l’Institut de Cultura de Barcelona de l’Ajuntament en el marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la Unesco. La beca ofereix cada any residències literàries i un ajut econòmic a 20 escriptors amb l’objectiu de fomentar de manera directa la creació literària. En l’edició del 2019 s’hi van presentar fins a 243 projectes.