La Sala Cava de Can Basté acull dos projectes antagònics estèticament però complementaris de la fotògrafa Eva Díez. És precisament la finestra de la sala la que serveix de transició entre Renacer i Lugar de ausencia, dos projectes que tenen la figura de la casa com a metàfora de l’ésser humà i la seva relació amb el món. En el primer la llum que brilla en cases abandonades, entre la foscor del capvespre, serveix de metàfora de resiliència i esperança. En el segon, una casa mirall en paratges de llum suau i tons grisos ens porta al silenci i la tranquil·litat de quan acaba la tempesta. La podeu veure fins al 12 de maig.

Renacer, la llum contra les ombres

Eva Díez ha triat com a títol per a la mostra “La ventana es horizonte”, jugant amb la finestra de la Sala Cava com a transició entre un projecte i l’altre. A una banda, Renacer omple les parets amb imatges de cases abandonades, algunes en semirunes, d’on surt una llum que vol ser esperançadora. Aquestes cases, com a tota l’obra de Díez, representa el mateix ésser humà, però també té més lectures. “Tots aquests pobles que es queden buits, aquest abandonament del món rural, és fer també una reivindicació d’això, però també en àmbit personal, en àmbit de resiliència. És una mica aquella llum que s’enfronta a les ombres, aquell punt d’esperança”, ens explica Díez.

Lugar de ausencia, el silenci i la plenitud

A l’altra paret, amb l’intermedi de la finestra de la masia, trobem paratges naturals, de llums suaus i tons grisos, en què destaca la figura d’una casa mirall, metàfores de la calma i el silenci en connexió amb la natura. “Vam construir una casa de mirall, que busca reflectir el buit com a plenitud. És un buit lligat a tot l’univers. El mirall és un material que no conté res, però reflecteix tot el que l’envolta”, assegura l’artista.

Tots dos projectes tenen en comú aquest retorn i relació amb la natura i el temps, i el protagonisme de la llum no manipulada.

Cicle del VI Art Photo BCN

L’exposició arriba a Can Basté en el marc del festival i fira de fotografia especialitzada Art Photo BCN. Aquest certamen tindrà lloc entre el 3 i el 5 de maig, però abans dispersa en les set seus associades mostres dels projectes que han passat pel festival. Can Basté és una d’aquestes seus associades i la fotògrafa Eva Díez va ser la guanyadora de la segona edició de l’Art Photo BCN, amb un dels dos projectes que trobareu a la Sala Cava, Renacer.