Una copa de cava marca l'inici de l'aventura. ESTEVE CRUSET "Venim de Calella de la Costa i és el meu regal d'aniversari, dels meus 54 anys." La ruta descobreix la Barcelona medieval tot combinant la història amb la llegenda. "Quan consideraven que hi havia la possibilitat que alguna bruixa estigués a prop de la zona per on estaven, qualsevol ciutadà cristià de Barcelona podia pujar dalt de tot del campanar, fer sonar la campana, i amb això creien que havien paralitzat el poder de les bruixes." Després fa parada davant de l'antiga façana de l'Ajuntament o la sinagoga major del call jueu. La ruta permet, per exemple, visitar aquesta torre de guaita de l'antiga muralla de la ciutat. Una eina de defensa militar que la història ha convertit en espai de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres. Ara bé, la immersió completa a l'epoca medieval arriba amb el sopar al Tinellet del Palau Recasens. Al menú, no hi falta la carn. AGNÈS FONT, coordinadora de visites al Palau Recasens "El menjar, que és d'inspiració dels segles XIV i XV, els experts de l'època deien que era una de les cuines més importants i més rica i refinada, la cuina catalana." FRANCESC BARRIGA "Poder fer el sopar en aquest espai i en aquest marc tant interessant de la Barcelona medieval crec que és una experiència més que recomanable i molt positiva." CARLOS RUFÍN "Aprens molts sobre història i visites espais desconeguts. M'ha agradat." Les rutes, que s'organitzen des de fa dos anys, tenen un cost de 68 euros i atreuen catalans i alguns turistes.

Descoberta de la ciutat dels segles XIV i XV

La ruta, que surt del Palau Recasens, fa una primera parada davant de l’església dels sants Just i Pastor. En aquest indret, desconegut per a alguns barcelonins, s’expliquen les llegendes de la ciutat medieval: des de la dels sants Just i Pastor, màrtirs executats per ordre de Dacià, fins a la utilització del campanar de l’església per fer fugir les bruixes.

La visita recala després al barri jueu, on s’explica la revolta antijueva de l’any 1391 a la ciutat. La història i llegenda de Santa Eulàlia no hi falta, així com tampoc l’explicació de per què hi ha 13 oques al claustre de la Catedral de Barcelona.

Un menú molt medieval

Un sopar basat en receptes de cuina catalana medieval, amb molt bona fama a l’època, tanca la visita. El menú, que barreja el dolç amb el salat per separar els gustos dels aliments, comença amb fruita. El primer plat ofereix un timbal d’albergínia i pollastre amb salsa de mel i el segon, jarret de vedella. El menú no incorpora ni tomàquet ni pebrot ni mongeta, aliments que es van introduir a la península amb la descoberta d’Amèrica. Les postres agafen un toc intercultural amb el pastís emborratxat amb sopa d’ametlla, un aliment intercanviat amb els àrabs.