Una de les sales de concerts més emblemàtiques de la ciutat tanca aquest mes d’agost, i part del de setembre, per una sanció imposada per l’Ajuntament. La discoteca, on també es pot escoltar música en directe, romandrà tancada durant un total de 45 dies per ordre del consistori, que, en una inspecció portada a terme fa dos anys, va considerar que hi havia un excés d’aforament “sense risc per a les persones”.

La direcció de la sala titlla la sanció d’”abusiva i desproporcionada” i assegura que en cap moment, els agents que van portar a terme la inspecció, no van tenir la sensació que els clients que en aquell moment es trobaven a la sala estiguessin en perill, i afirmen que per això no en van ordenar el desallotjament. Els responsables del local afegeixen que en l’acta, els agents hi van anotar un excés d’aforament “de tan sols 20 persones”.

El tancament administratiu de la Sala BeCool és provisional i arriba dos anys després de la inspecció perquè els tràmits en aquest àmbit són lents. Com a conseqüència de l’excés d’aforament, doncs, ara la sala ha de pagar la multa en forma de tancament i d’una sanció econòmica. Sembla, doncs, que l’Ajuntament de Barcelona continua inspeccionant periòdicament els locals d’oci nocturn de la ciutat i  i n’ha sancionat els que considera que no compleixen la normativa. De fet, el mes de novembre, es va tancar també la Sala Apolo durant unes setmanes en detectar-hi problemes estructurals.

La sala treballa per reubicar els concerts programats

La primera conseqüència de la clausura provisional la notarà el públic, que no podrà veure els concerts programats per al mes de setembre, entre els quals hi havia grups convidats al Gambeat Weeken així com William Tyler, Venetian Snares, Jackson Dance Company i Laura Lopes, que ha hagut de cancel·lar l’actuació pervista per al dia 5 de setembre. També les sessions de discjòqueis previstes per a les properes setmanes queden cancel·lades, en espera de la data per a la reobertura de l’espai. La segona conseqüència del tancamentserà per als treballadors de la sala BeCool, 21 en total, que es queden sense feina durant l‘estiu.

Els responsables de la sala recorden que BeCool funciona des de fa més de 40 anys a Barcelona i que des de l’any 2006 ha apostat per la cultura musical i les actuacions en directe, ha fomentat l’escena musical independent i ha “acatat les decisions polítiques que s’hi han anat imposant”. Els gestors de la discoteca i sala de concerts, però, alerten que “arribats a aquest punt, resulta molt difícil haver de lluitar contra la llei antitabac, la crisi econòmica, la sagnant pujada de l’IVA i, ara, les sancions imposades pels que administren la cultura a la nostra ciutat”.

El consistori confirma la mesura i qualifica la falta de “greu”

L’Ajuntament de Barcelona ha confirmat el tancament del local i ha afirmat que respon a una sentència dictada el 3 de juliol pel Jutjat contenciós administratiu número 1 de Barcelona que va donar la raó al consistori i va desestimar el recurs presentat per l’entitat mercantil que gestiona la sala. Això, segons l’administració local, converteix la sentència en ferma i per això s’ha procedit a executar-la. Fonts del consistori afegeixen, a més, que en la notificació enviada als responsables de la sala, es va ordenar el tancament del local dels dies 6 d’agost fins el 19 de setembre, ambdós inclosos, i una sanció econòmica de 5.000 euros que, segons el govern local, és “una de les més baixes possibles per faltes greus com la que ha estat comesa” i en substitució d’un tancament que podria haver estat de tres mesos.

En referència a la inspecció de la Guàrdia Urbana, que va tenir lloc el mes de setembre de 2011, el consistori afirma que els agents van rebre nombroses queixes dels veïns a les 4 de la matinada per soroll i que, fora del local, hi havia 300 persones “fent soroll i consumint alcohol a la via pública”, a més d’un “excés d’aforament a l’interior” i “portes d’emergència no practicables”.