L’exposició fotogràfica “Presos polítics a l’Espanya contemporània”, que va ser retirada de la fira ARCOmadrid, es podrà veure al CCCB a partir de l’1 de juny i, aproximadament, durant tres setmanes. L’obra amb imatges dels presos pixelats de Santiago Serra arribarà a Barcelona després d’exhibir-se al Museu de Lleida i d’un acord amb el propietari, Tatxo Benet, que la va comprar després de ser retirada de Madrid. S’ubicarà a la sala -1 del centre i s’obrirà al públic a partir de les 13 h, amb entrada gratuïta.

L’exposició inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats dels que l’artista considera presos polítics a Espanya, entre els quals es poden reconèixer el líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, i l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart. També s’hi poden veure diversos activistes del 15-M o els titellaires de Madrid. Les fotografies, tal com s’exposen al Museu de Lleida, van acompanyades d’un text que, malgrat que no expliciten la identitat del retratat, permet reconèixer a qui es refereix.

Segons va poder saber betevé el mes d’abril, l’exposició fotogràfica arribarà al CCCB l’1 de juny, quan es presentarà a la premsa i al públic i es podrà visitar durant, aproximadament, tres setmanes. El que encara s’ha de veure és com s’organitzarà i es comissionarà la mostra. El CCCB va explicar fa poques setmanes que l’exhibició s’emmarca dins d’un dels “eixos de reflexió permanent del CCCB sobre la relació entre llenguatge, veritat i política” en la programació d’aquest curs.

Polèmica retirada de l’exposició a Madrid

La decisió dels responsables de la fira ARCOmadrid de retirar la mostra fotogràfica va aixecar polseguera. En plena polèmica, l’empresari català Tatxo Benet va decidir comprar-la per 89.000 euros i va oferir-la perquè es pogués exposar a Catalunya.

El primer espai on s’ha exposat és al Museu de Lleida. Hi va estar fins al 22 d’abril. Ja s’havia anunciat que durant la primavera es podria veure a Barcelona, al CCCB. Ara ja hi ha data concreta, i serà l’1 de juny quan s’estrenarà a Barcelona.