La Fundació Vicky Bernadet, que des del 1997 treballa en l’atenció, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals a menors, ha atorgat els V Premis Fada a la cultura. Els guardons distingeixen persones o entitats que amb la seva obra ajuden a visualitzar la problemàtica.

El Premi Fada 2021 ha estat per al curtmetratge ‘Ara crema’, de Núria Gascón. Una cinta d’un minut que la realitzadora va muntar durant el confinament, com un ritual. El curtmetratge ja havia guanyat el primer Premi del Festival Confinat de Cinema Experimental.

A partir d’una experiència pròpia

Núria Gascón va cremar un sofà de casa, on als 12 anys havia patit abusos per part del seu padrastre, i va ho va filmar. El curt és un muntatge d’imatges fotogràfiques de la infància, gravacions anteriors i de la crema del sofà. “Ens mudàvem de casa i no volia que en la nova hi entrés aquell sofà. M’acabava de comprar una càmera i vaig filmar. Ho vaig muntar temps després, durant el confinament”, explica la realitzadora.

Gascon va patir els abusos als 12 anys, va rebre tractament psicològic als 15 però no es va adreçar a la fundació fins que en tenia 21. “Se’m va remoure tot quan un dia em vaig trobar el meu padrastre i em va saludar com si res. Llavors em vaig posar en contacte amb la fundació. M’ha servit molt, tant per superar-ho com per l’assessorament legal”.

Premi internacional i honorífic

En l’acte de lliurament, celebrat a El Born Centre de Cultura i Memòria, s’han donat també el Premi Fada internacional i el Premi honorífic. El primer ha recaigut en un altre treball audiovisual: ‘The virtues’, minisèrie de televisió britànica basada també en l’experiència del realitzador, Shane Meadows. Ha recollit el guardó un responsable de la plataforma Filmin, on es pot veure la sèrie.

Hi havia cinc obres nominades al Premi nacional (les altres quatre eren de teatre, assaig periodístic, conte infantil i programa de televisió) i dos a l’internacional. El Premi honorífic ha recaigut en l’agència publicitària Ogilvy Barcelona, que des de fa tres anys col·labora amb la fundació dissenyant les campanyes anuals de visualització i sensibilització.