La veterana actriu Núria Espert és la guanyadora de la dotzena edició del Premi Christa Leem. Es tracta d’un guardó que atorga anualment el lobby d’opinió cívica i cultural Un dels Nostres, de caire progressista i crític amb l’independentisme. Espert ha estat distingida, en un acte privat del lobby, “per la seva lluita infatigable per la cultura, les arts escèniques i la llibertat d’expressió”.

El lobby Un dels Nostres va néixer pels volts de l’any 2003, poc abans de la fi del pujolisme. L’integren professionals d’àmbits diversos, com els de les arts escèniques, la sanitat, l’educació o la política. El punt d’unió és una ideologia progressista i no nacionalista. L’impulsor n’és Joan Estrada, activista cultural vinculat a la Cúpula Venus a finals dels anys 70 i més recentment a la Sala Muntaner i al Teatre Apolo.

Christa Leem

El guardó que lliura Un dels Nostres anualment rememora una icona de la Barcelona de la transició, equiparable al pintor Ocaña: la “stripper” Christa Leem. N’han estat mereixedors en edicions anteriors el futbolista Lilian Thuram, el poeta Marcos Ana, el jurista Baltasar Garzón, la cantant Patti Smith o el cantautor Joan Manuel Serrat.

La dotzena edició, la del 2019, tot i que celebrada amb retard el 2020, ha premiat l’actriu Núria Espert. Als 85 anys, la veterana intèrpret està defensant al Romea ‘Romancero gitano’, un espectacle dirigit per Lluís Pasqual. En l’acte de lliurament, Mario Gas ha llegit un text de Rosa Regàs (membre del lobby que no hi ha pogut ser present) com a panegíric de Núria Espert.