Tones de fusta i milers de tubs envaeixen aquests dies una part de la basílica de la Mercè. Són part de la maquinària de l’orgue nou de l’església, que s’ha estat construint durant dos anys. Ara, i com si es tractés d’un trencaclosques, toca muntar-lo.

Héctor París és l’organista titular de la basílica. Es mostra satisfet pel resultat. “L’hem tingut muntat al taller durant un mes, l’hem provat, l’hem estat posant a prova. L’orgue nou funcionava, sonava meravellosament bé i ara falta traslladar-lo i muntar-lo al lloc definitiu”.

Setmanes per al muntatge i per a l’harmonització

El muntatge definitiu durarà diverses setmanes i quan s’acabi s’iniciarà una altra feina, que pels entesos és la més complicada, ja que es tracta de donar ànima a l’instrument.

Héctor París explica que llavors “començarà una feina molt laboriosa i molt delicada. Es tracta de tot el procés d’harmonització dels tubs. Es van col·locant i els entonen de manera que quedi la seva veu. Ensenyen a cantar els tubs a dintre d’aquesta església”.

L’orgue es va construir perquè l’anterior havia quedat obsolet, només tenia 18 registres. El nou en tindrà 40 d’operatius tot i que està dissenyat per tenir-ne més. Segurament s’incorporaran en un futur gràcies a les aportacions dels feligresos i d’apadrinaments de tubs, com ja s’havia fet amb anterioritat.

S’espera que l’orgue estigui en funcionament pels voltants de la Festa Major de Barcelona. De fet hi ha programats tres concerts els dies 21, 22 i 23 de setembre.