La 61a Nit de Santa Llúcia va coincidir enguany amb el 50 aniversari d'Òmnium Cultural, fet cabdal alhora d'optar per celebrar la gala a Barcelona, concretament a l'Auditori. El premi més ben dotat, amb 60.000 euros, el Sant Jordi de novel·la, va recaure en el mallorquí Sebastià Alzamora, guanyador ja de nombrosos premis, entre els quals un Josep Pla. 'Crim de sang' que Proa publicarà la primavera que ve, recrea l'ambient revolucionari de l'estiu de 1936 i les matances de religiosos a mans d'anarcosindicalistes. Però no es tracta de cap novel·la històrica. SEVASTIÀ ALZAMORA, escriptor, guanyador del Premi Sant Jordi "Per això insisteixo en la qüestió del thriller, perquè si l'he de fer decantar cap a algun dels gèneres que hi apareixen seria molt més un thriller que no pas una novel·la històrica." El finalista del Sant Jordi va ser el també mallorquí Joan Mas, per la novel·la 'Kabul i Berlín a l'últim segon', mentre que Ramon Erra va rebre el Mercè Rodoreda de narració breu, dotat amb 10.000 euros. Un recull de contes amb un nexe: totes les històries comencen en algun viatge en tren, com indica el títol: 'La vida per rail'. RAMON ERRA, escriptor, guanyador del Premi Mercè Rodoreda "Un dels del jurat m'ha comentat això: que el que el havia agradat és que amb un nexe comú tan concret com és un tren o uns rails de tren hi hagués una diversitat temàtica tan gran." Mercel Riera es va endur el Carles Riba de poesia gràcies al volum 'Llum d'Irlanda'; Jordi Flock, el Folch i Torres de literatura infantil amb 'Llibre d'encanteris de la vella Taràntula' i Mercè Angera, el Joaquim Ruyra de narrativa infantil gràcies al títol 'La princesa invisible'. Es van lliurar sis premis més en àmbits com l'assaig pedagògic o l'estudi històric.

Altres guardonats:

28è Premi Ferran Soldevila de biografia, memòries i estudis històrics: Vicent Baydal i Sala per ‘Els orígens de la revolta de la Unió del Regne de València (1330-1348)’.

25è Memorial Joan B.Cendrós de treballs publicats o emesos fora dels Països Catalans: Liz Castro, per ‘Catalonia Press’.

22è Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic: “ex aequo”, Anna Montserrat i Guillem Turró per ‘Set notes per a una formació del tacte educatiu’ i ‘Pedagogia, esports i valors’, respectivament.

22è Premi Joan Maragall d’assaig sobre cristianisme i cultura: Josep Otón per ‘El reencarnament postmodern’.

2n Premi Òmnium Cultural de Comunicació: Club Súper 3.

Desert el 4t Premi Esport i Ciutadania de narrativa juvenil va quedar desert.