Situar Catalunya al nivell de la mitjana europea o, el que és el mateix, augmentar en més d'un 9% el percentatge de lectors per arribar al 71% de la població. FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "La lectura és cabdal per a l'ecosistema social." El projecte 100% lectors és només el primer pas per aconseguir-ho. Es tracta d'una primera diagnosi que fixa 10 objectius prioritaris. Les mesures s'estenen a àmbits molt diversos, des d'augmentar el prestigi de la lectura fins a impulsar el sector editorial i la figura dels autors. El foment de la lectura s'haurà de potenciar als diferents espais, com les escoles o les biblioteques, però es pretén també augmentar les vendes de llibres, un sector que fa dos anys que va a la baixa. FÈLIX RIERA, director de l'Institut Català de les Indústries Culturals "Intentarem no només no caure, sinó recuperar els cinc punts que teníem." Un dels camins podria ser el llibre digital, un sector que representa prop del 6% dels lectors, però que encara s'ha de consolidar. Pels responsables del pla, en aquest camp encara cal trobar-hi la fórmula per garantir un aspecte fonamental per a la indústria: la protecció de la propietat intel·lectual.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assegurat que es pretén augmentar el prestigi de la lectura, impulsar-la en l’àmbit educatiu i reforçar el sector editorial i les llibreries, incrementar la lectura a les biblioteques i donar més visibilitat als escriptors, als autors. Tot això, sense cap dotació pressupostària.

El pla també busca implicar-hi els mitjans de comunicació. Per això, el govern vol arribar a un pacte amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per tal d’augmentar la presència de la lectura a la televisió i a la ràdio. Així mateix, el pla aposta per utilitzar les xarxes socials i fomentar la participació ciutadana a través de premis literaris en línia. Pel que fa al llibre digital, el govern vol augmentar el nombre de lectors a la xarxa tot impulsant espais com ara el portal Què Llegeixes? o la premsa digital. A més, vol sumar sinergies amb institucions culturals com el Macba, el CCCB o el Centre d’Art Santa Mònica per promoure la lectura.

Catalunya és un territori amb força presència editorial. L’any 2010 es van publicar 34.414 títols (8.571 en català), que representen un 43% de les publicacions a tot l’Estat espanyol. De fet, a Catalunya hi ha 288 editorials gremiades que facturen al voltant de 1.500 € i 650 llibreries. El pla també detalla perfils i tendències: la lectora majoritària és una dona d’entre 14 i 24 anys; i pel que fa a les llengües, un 21,9% de ciutadans llegeix en català, un 76,5%, en castellà i un 1,6%, en altres llengües.