Nascut a Vilafranca del Penedès, Marçal Sintes, autor dels llibres ‘Periodistes contra polítics’ (Columna, 2011) i ‘Què pensa Ernest Lluch’ (Proa i Dèria, 2001), és columnista d”El Periódico de Catalunya’ i col·laborador a Catalunya Ràdio, COM Ràdio, El Singular Digital i ‘Els Matins’ de TV3. L’any 2010, el periodista va guanyar el premi Trias Fargas de pensament polític i l’any 1995 el premi Recull per un retrat biogràfic del periodista Josep Manyé.

La marxa de Ramoneda, que ha estat al capdavant del CCCB des de la fundació el 1989, podria respondre al canvi polític que han viscut les institucions catalanes. De fet, la institució cultural és un consorci públic entre l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació Provincial, que aporta el 80% del pressupost del CCCB. Per tant, el canvi de color polític de la Diputació, que ha passat de ser un feu socialista a estar controlada per Convergència i Unió i el Partit Popular, seria el motiu principal per no renovar de Ramoneda al capdavant de l’equipament cultural.

En fer-se pública la notícia de no renovar Ramoneda al càrrec, 60 intel·lectuals de tot el món, entre els quals hi havia Eric Hobsbawm o Zygmunt Bauman, van redactar una carta en rebuig al cessament de Ramoneda i per valorar el treball de l’intel·lectual al capdavant de la institució.