La nit dels museus és una iniciativa del Consell d’Europa en la qual participen més de 4.000 museus de 40 països i que enguany arriba a la desena edició. S’ofereix una àmplia oferta d’exposicions, concerts, dansa, teatre, tallers, visites comentades i activitats per a tots els públics.

Enguany, a Barcelona, s’estrenen en aquesta cita cultural anual El Born Centre Cultural, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Castell de Montjuïc, l’Estudi Regomir, la Filmoteca de Catalunya o el Parc Güell.

Al Recinte Modernista de Sant Pau, l’obertura serà de 21 a 24 h, i es podrà visitar l’antic hospital mentre al pati s’oferirà un concert.

El Parc Güell obrirà les portes a les 21.30 h i permetrà accedir a la Casa del Guarda, un dels exemples d’habitatge modest fet per Antoni Gaudí. També hi haurà un concert de música de la Barcelona dels anys 20.

Una mica més d’hora, a les vuit del vespre, començaran les visites guiades al Castell de Montjuïc, i també hi haurà un espectacle que resumirà la història del castell en quatre actes, en els quals s’explicaran les guerres dels Segadors, de Successió, del Francès i la Guerra Civil.

El Born Centre Cultural oferirà les exposicions habituals i a les 21 h començarà un concert de jazz de Manel Camp Quartet, glossat per Lídia Pujol i amb poemes inèdits de Miquel Martí i Pol. Es tracta  d’una visita que el director del centre, Quim Torra, ha recomanat fer en el marc de la Ruta tricentenària, que inclou la visita a l’Arxiu Històric, al Saló del Tinell, el Museu d’Història de Barcelona i el de Catalunya, i el Museu de la Música, on aquest dijous s’estrena una exposició de música emmarcada en el 1714.

Pel que fa a la Filmoteca, un altre dels espais nous que s’adhereixen a la iniciativa, hi haurà visites guiades a l’exposició sobre Jacinto Esteva i s’hi projectaran dos films vinculats als museus.