La nit dels museus celebra una dècada amb el pressupost gairebé congelat (38.788 euros, 2.000 més que l’any passat), però amb més espais que mai. En total, 72 museus i centres de conservació participaran en aquesta iniciativa d’abast europeu, i ja en van 10 més que l’any passat. Entre les estrenes n’hi ha algunes que, durant els darrers mesos, han estat el centre d’algunes polèmiques per haver-se convertit en espais de pagament, com és el cas del Parc Güell o el Castell de Montjuïc. Els ciutadans que no hi hagin anat encara, o no tinguin el carnet que permet accedir-hi, ho podran fer de forma gratuïta en una nit que també serà la primera per a El Born Centre Cultural, la Filmoteca de Catalunya, l’Estudi Regomir (també conegut com a Palau de Ramon Vilana-Perlas) o la Fundació Suñol.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, ha explicat que l’organització aspira a aconseguir igualar o superar la xifra de visitants de l’any passat, quan 133.000 persones van visitar els espais disponibles a la ciutat i l’àrea metropolitana entre les set de la tarda i la una de la matinada. “Volem recordar, però, que alguns d’aquests espais ja són gratuïts tots els diumenges a la tarda, i el que voldríem és que cap ciutadà no tingui excusa per no visitar-los”, ha conclòs Ciurana.

Música i visites guiades als nous espais

Els ciutadans interessats a visitar, per exemple, Sant Pau, el Parc Güell o el Castell de Montjuïc, és recomanable que consultin abans el programa al web de La nit dels museus, ja que aquests espais obren en horaris diferents. Al Recinte Modernista de Sant Pau l’obertura serà de 21 a 24 h, i es podrà visitar l’antic hospital mentre al pati s’hi ofereix un concert.

El Parc Güell obrirà les portes a les 21.30 h i permetrà accedir a la Casa del Guarda, un dels exemples d’habitatge modest fet per Antoni Gaudí. També hi haurà un concert de música de la Barcelona dels anys 20. Una mica més d’hora, a les vuit del vespre, començaran les visites guiades al Castell de Montjuïc, i també hi haurà un espectacle que resumirà la història del castell en quatre actes, en els quals s’explicaran les guerres dels Segadors, de Successió, del Francès i la Guerra Civil.

El Born Centre Cultural oferirà les exposicions habituals i a les 21 h començarà un concert de jazz de Manel Camp Quartet, glossat per Lídia Pujol i amb poemes inèdits de Miquel Martí i Pol. Una visita que el director del centre, Quim Torra, ha recomanat fer en el marc de la Ruta Tricentenària, que inclou la visita a l’Arxiu Històric, al Saló del Tinell, el Museu d’Història de Barcelona i el de Catalunya i el Museu de la Música, on aquest dijous s’estrena una exposició de música emmarcada en el 1714. Pel que fa a la Filmoteca, un altre dels espais nous que s’adhereixen a la iniciativa, hi haurà visites guiades a l’exposició sobre Jacinto Esteva i es projectaran dos films vinculats als museus.

800 persones visiten cada dia el recinte de Sant Pau

Aprofitant la presentació de La nit dels museus, Josep Lluís Alay, el director de Patriomoni de l’Ajuntament i actual administrador del Recinte Modernista de Sant Pau, ha explicat que cada dia passen per aquest espai unes 800 persones i que, en menys de tres mesos d’obertura al públic i de pagament, ja l’han visitat 125.000 persones. Alay ha recordat que per primer cop “Sant Pau estarà obert juntament amb el Castell de Montjuïc, dos dels principals atractius arquitectònics de la ciutat en l’actualitat”.