Aquesta tardor va reaparèixer fugaçment a l’escenari del Teatre Romea en ‘L’última trobada’, obra de Sándor Márai dirigida per Abel Folk, ja després d’haver perdut la visió. Avui el Teatre Llotja de Lleida s’ha fos en un gran aplaudiment d’homenatge a l’actriu quan el mateix Folk ha anunciat la seva mort. Ana Barrachina ha substituït Rosa Novell en aquest muntatge que ara es representa a la capital lleidatana.

Rosa Novell era germana del periodista i actor Queco Novell i parella de l’escriptor Eduardo Mendoza, de qui havia interpretat i dirigit alguns textos. La feina de Rosa Novell com a actriu i directora ha estat àmpliament reconeguda per la crítica i el públic. Llicenciada en Filologia per la UAB i després de formar-se a l’Institut del Teatre, Novell va debutar el 1974 amb ‘Les troianes’ d’Eurípides. Entre els muntatges en els quals va actuar destaquen ‘La senyora florentina i el seu amor Homer’, ‘Memorias de Adriano’ o ‘La plaça dels herois’. Com a directora va deixar empremta amb ‘Maria Rosa’, ‘Olga Sola’ o ‘Les dones sàvies’. Havia rebut, entre d’altres, el Premi Nacional d’Interpretació, el 1988; el Premi de la Crítica, el 1995, i la Creu de Sant Jordi, el 2007.

A més de participar en diverses sèries televisives catalanes d’èxit, com ‘El cor de la ciutat’, ‘Nissaga de poder’ o ‘Germanes de sang’, Rosa Novell també va fer carrera cinematogràfica treballant amb directors com Ventura Pons (‘El perquè de tot plegat’, 1995), Vicente Aranda (‘Llibertàries’, 1996) o Jaime Chávarri (‘L’any del diluvi’, 2004), entre d’altres.